Sök

Igår fick Sverige en ny religion – som ska rädda jobb, ekonomi och liv

Viggo Cavling

Viggo Cavling

Viggo Cavling

Krönikör

Måndag den 15 maj 2017 var en banbrytande dag. Då meddelade civilminister Ardalan Shekarabi på DN Debatt att han och Sveriges regering är lärljungar i den nya religionen dataismen.

I Yuval Hararis senaste bok Homo Deus kan du läsa mer om denna religion. Dataismen uppstod när två vetenskapliga floder flöt ihop. De två floderna är Charles Darwins bok Om arternas uppkomst och Alan Turings Turingmaskin. Den senare gav upphov till den första, storskaliga algoritmen och i dag kan vi samla in data inte bara från mänskligt beteende utan från allt. En diktsamling av Tomas Tranströmer och hur många bilar som just nu färdas på Essingeleden är enligt dataismen bara två uttryck för samma sak: data. Den gamla värdeskalan som sa att en dikt och en bilkö har helt olika värde är nu borta. I den nya religionen är all data lika mycket värd och det enda sättet att få högre värde är att bidra till den ständigt tilltagande dataströmmen.

Så här skrev statsrådet igår: “En undersökning från EU visar att 1 500 människor skulle kunna räddas från att dö i trafiken, 630 miljoner timmar skulle kunna sparas i mindre bilköer, 25 000 jobb skapas och att drygt 17 miljarder euro skulle kunna sparas om offentliga data publiceras som öppna data inom EU-området. Det är inte försvarbart att vi fortsätter med detta slöseri som både leder till minskad konkurrenskraft och ineffektivt nyttjade av statens resurser.”

Floden av data omvandlat till perfekta algoritmer ska alltså rädda jobb, ekonomi och liv enligt Sveriges regering. Att sitta och tjuvhålla på data är det värsta brottet av dem alla i dataismen. Shekarabi ska från och med igår ligga på statens myndigheter att göra all sin data tillgänglig.

Redan i dag har jag i den nya religionens namn överlämnat många viktiga beslut till en algoritm. I skrivande stund lyssnar jag som alltid på ny musik som Spotifys algoritm har valt ut till mig via tjänsten Discovery Weekly. När jag förflytta mig på stan är det Googles algoritm Waze som förklarar om och hur ska gå, cykla eller ta bussen för att komma snabbt fram. Vill jag ha den vackraste vägen får jag detta med ett plus i min algoritm.

I framtiden kommer jag inte behöva fundera över hur jag ska klä mig eftersom Ardalan Shekarabi kommer att göra SMHI:s data tillgängligt för H&M, som då kan ta fram precis vilka kläder som passar bäst för dagens temperatur och dagens möte. Netflix har en algoritm för mitt val av tv-serie. Amazon har en algoritm när jag ska välja nästa bok. Och när Ardalan Shekarabi och dataismen fått ännu mer siffror från mig och alla andra kan vi avskaffa demokratin som vi känner den idag. För det är bättre att Googles och Facebooks algoritmer gemensamt utser nästa president än att jag gör det.

Det är lätt att förväxla denna nya religion med humanismen och läran om yttrandefrihet och alla människors lika värde. I den senare är våra känslor avgörande, men i dataismen är känslor överflödiga. Algoritmen gör att du aldrig behöver fundera på hur du mår eftersom du enligt algoritmen redan mår så bra som du har möjlighet att göra. Jag måste säga att det var ganska oväntat att den svenska regeringen just en måndag skulle meddela att vi har fått en ny statsreligion. Men å andra sidan, enligt Spotifys algoritm är måndag den dag i veckan då vi är bäst lämpade att lyssna på ny musik. Kanske finns det alltså en viss sanning i uttrycket att Gud bor i musiken...

Läs mer