Sök

Nytt glädjebesked för startups: Sveriges data ska släppas fri

Politik

Civilminister Ardalan Shekarabi. Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Nya tjänster – och bättre tillgång för medborgarna. Här är regeringens plan för att öka tillgången till myndigheternas data.

Sveriges myndigheter sitter på en guldgruva i form av mycket högoktanig data inom en mängd områden. Det handlar exempelvis om data kring geografi, meterologi, ekonomi, trafik, turism, skog, lantbruk och vetenskap.

Staten har dock vid upprepade tillfällen kritiserats för att denna data inte går att bygga tjänster kring. 

Nu lovar civilminister Ardalan Shekarabi (S) bot och bättring. 

”I merparten av dessa data finns innehåll som har både ekonomiska och samhällsnyttiga värden för människor och företag, om de skulle användas. Problemet är att uppgifterna i dag inte tas tillvara och vidareutnyttjas på rätt sätt och av rätt aktör. Genom att ha identifierat problemet är vi också skyldiga att agera”, skriver han i dag på DN Debatt.

Det är något av ett glädjebesked för digitala entreprenörer i Sverige.

Så hur ser planen ut?

Ardalan Shekarabi presenterar en plan i fyra steg: 

1. Statskontoret ska kartlägga hinder för vidareutnyttjandet av öppna data.

2. Tillväxtverket får i uppdrag att främja öppen och datadriven innovation.

3. Ekonomistyrningsverket ska den 31 maj lämna förslag till en finanseringsmodell för avgiftsfritt informationsutbyte av grunddata mellan myndigheter och kommuner och landsting. 

4. Regeringen ger där OECD i uppdrag att göra en översyn och komma med förslag på hur Sverige kan öka takten i utnyttjandet av data i offentlig sektor.

Sammantaget ska detta göra Sverige mer konkurrenskraftigt. 

”Med dessa steg sänker vi trösklarna för de som vill publicera öppna data samtidigt som vi gör det enklare för de som vill vidareutnyttja densamma”, skriver Ardalan Shekarabi. 

Läs mer