Sök

Hanna Kerek gör kodkurser för kvinnor: “Jag vill ha en robotkock!”

Hanna Kerek på Pink programming. Foto: press.

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Hanna Kerek, ansvarig för organisationen Pink Programming längtar efter att slippa laga mat och vill ta Malin Baryards plats i OS.

Varje vecka ställer vi på Breakit en ny person i techvärlden inför våra 17 frågor. Den här veckan har vi pratat med Hanna Kerek. Hon är en av personerna bakom Pink programming – en organisation som håller egna programmeringskurser för kvinnor.

1. Vad sysslar du med?

“Jag studerar teknisk fysik vid KTH och är projektledare för Pink Programming i Stockholm. Vi är en ideell förening som jobbar för att fler tjejer ska programmera.”

2. Om du inte gjorde det du gör, vad skulle du göra då?

“En svår fråga, men om jag inte skulle göra det jag gör just nu så skulle jag nog plugga till veterinär. Det var det som jag drömde om när jag var liten.”

3. Vilken uppfinning ser du mest fram emot?

“Robotkocken! Ett hembiträde som sköter mat och städning för jag gillar inte att laga mat. Sedan ska man kunna beställa vad man vill äta via en app i telefonen.”

4. Vilket beteende tål du verkligen inte?

“När min katt Leonard river på våra möbler. Då är det uppläxning deluxe. Han höll på att riva upp hela soffan innan vi satte upp ett skydd. Nu har han en klösbräda på samma ställe som han inte använder.”

5. Hur mår du just nu?

“Jag mår bra, tackar som frågar!”

6. Vilken är din största bragd någonsin?

“The best is yet to come!”

7. Om du fick välja att leva som en annan person, vem skulle det vara?

“Malin Baryard. Jag rider mycket på fritiden och det har alltid varit en stor del av mitt liv. Att få rida i till exempel OS vore riktigt mäktigt.”

8. Vilka är dina favoritinnovationer/uppfinningar?

“Smarta telefoner, jag skulle inte klara mig utan min iPhone. På det större planet så är det självklart alla framsteg inom medicin och forskningen kring sjukdomar.”

9. När är du som mest produktiv?

“Det kan variera, men jag skulle säga att det oftast är på morgonen eller förmiddagen. Morgonstund har guld i mun. Typ.”

10. Vilka fiktiva förebilder har du?

“Hermione från Harry Potter. Jag har alltid varit ett stort Harry Potter-fan och det är min favoritkaraktär. Hon är smart och står upp för sig själv.”

11. Om du hade 10 miljoner kronor, vilket/vilka bolag skulle du investera i då?

“Det tänker jag inte avslöja, men om ni ser till att jag får 10 miljoner kronor först så kan jag tänka på saken haha.”

12. När gjorde du bort dig rejält senast, och hur?

“Jag och min pojkvän var i Göteborg förra helgen och jag råkade spilla vatten på byxorna så det såg ut som att jag hade kissat på mig. Det var lite pinsamt.”

13. Vilken techkändis vill du absolut inte fira midsommar/jul med?

“Ingen, jag tror att man kan lära sig något från alla.”

14. Vilken pryl tar du alltid med dig på semester?

“Min dator. Jag måste ha med den för att hänga med i det senaste på nätet, men även för att ha den som en ren underhållningsmaskin.”

15. Vad är utmärkande för personer som du gillar att umgås med?

“Vänliga, positiva och drivna.”

16. Vilken enskild egenskap skulle du helst vilja ha?

“Jag skulle vilja bli bättre på att prata inför publik. Jag gör ofta det i Pink Programming och känner att det finns mycket att utveckla där.”

17. Hur skulle du helst dö?

“Gammal och lycklig.”

Läs mer