Sök

Alla vill prata om en succé – här är 7 konkurser som du kanske glömt

KNC MinerGoo TechnologiesStartuplivets baksida

Niklas Zennström (Joost och Rdio), Martin Källström (Narrative), Alexandra Bylund (Newshubby) och Sam Cole (KNC Miner). Foto: Jonas de Lange, Sara Lindh och Ann Jonasson.

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Det sägs att endast en av tio startups blir något riktigt stort. Även giganter som Niklas Zennström har varit med om när det går åt andra hållet.

Under tisdagen kunde Breakit berätta att app-plattformen Evothings ansökt om konkurs. Pengarna i kassan tog slut samtidigt som ägarna inte ville skjuta till mer kapital.

“För mig är det väldigt ledsamt. Jag har jobbat med det här varje dag i nästan fyra år”, sade grundaren Alex Jonsson igår.

Evothings öde belyser dagens tema av vår artikelserie #Startuplivetsbaksida. I artikelserien, där vi lyfter fram de tuffa aspekterna av entreprenörslivet, har vi hittills kunnat berätta att knappt 4 av 10 techentreprenörer uppger att deras psykiska hälsa har påverkats negativt sedan de blev entreprenörer. Många har även problem med att få bostadslån och lever med, jämförelsevis, låga löner. 

“Känner mig ofta stressad och ångestfylld. En känsla man ganska snabbt lär sig att leva med”, kommenterade en av techentreprenörerna i Breakits enkät.

Att den osäkra framtiden för en entreprenör bidrar till stress är ingen vild gissning. Enligt kreditupplysningsföretaget UC gick 5683 svenska företag i konkurs bara förra året. Av dem gick drygt 200 inom branschkategorin information och kommunikation.

Här listar vi några konkurser för techbolag som visar att även skickliga entreprenörer ibland inte får ihop ekonomin:

KNC Miner

För snart ett år sedan kollapsade den svenska bitcoinjätten. Under åren hade bolaget fått in över 200 miljoner kronor i riskkapital. När konkursen var ett faktum saknades hela 127 miljoner kronor. Under hösten köptes bolaget sedan upp av entreprenören Sten Oscarsson. Hans plan är att utnyttja ny återvinningsteknik för att lyckas där KNC Miner föll.

Narrative

Linköpingsbolaget utvecklade kameran som ska sättas på jackslaget och sedan dokumentera ditt liv. Som de flesta hårdvarubolag hade man svårt att få ihop det med likvidideteten. Trots en mycket lyckad crowdfundingkampanj och åtskilliga riskkapitalkronor lyckades inte bolaget med sin affärsmodell. Totalt gick 105 miljoner kronor upp i rök. Grundaren Martin Källström har gått vidare på nya äventyr men en del av bolagets anställda bestämde sig för att köpa ut inkråmet efter konkursen och göra ett nytt försök.    

Niklas Zennströms två konkurser

Niklas Zennström är onekligen en av Sveriges främsta startupprofiler. Förutom att ha blivit miljardär på att sälja telefonitjänsten Skype driver han numera riskkapitalbolaget Atomico. Men han har även varit involverad i två bolag som gått i konkurs. Det handlar om videotjänsten Joost och Spotify-konkurrenten Rdio. Båda två har han grundat tillsammans med sin ständige parhäst Janus Friis. I samband med konkursen i Rdio, köptes musikstartupen upp av Pandora. Joost gick i konkurs redan 2009, två år efter att bolaget grundats. Då hade man redan fått in 45 miljoner dollar i riskkapital från bland andra riskkapitalbolagen Index och Sequoia.

Goo technologies

3D-grafikbolaget Goo Technologies var under en tid ett av Stockholms mest hajpade bolag. Totalt fick man in närmare 50 miljoner kronor i riskkapital från bland andra Moor Capital och GP Bullhound. Bolaget lyckades dock inte få någon fart på affärsmodellen som byggde på att sälja ett utvecklingsverktyg för 3D-upplevelser på webben.

Nuday games

Spelbolaget Nuday games låg bland annat bakom frågesportsappen Rock Science. På resan hade man fått med tunga investerare som Northzone och Universal Music. Även Almi invest och familjen Tillanders riskkapitalbolag Backstage invest hade gått in.

Bolaget lyckades inte att få tillräckligt med användare för att göra någon affär av det och valde därför att lägga ned förra sommaren.

”Att sätta bolaget i konkurs var det mest ansvarsfulla jag kunde göra som ordförande. Det handlade helt enkelt om att vi hade bristande KPI:er, främst bristande antal användare. Men det är extremt tufft att driva spelbolag, så det är inte helt dramatiskt", sade bolagets styrelseordförande Jacob Fant då.

Newshubby

PR-strategen Alexandra Bylund drog en tjänst som skulle hjälpa bolag att skriva pressmeddelanden och dessutom match rätt bolag med rätt journalist. Bolaget satte en slags prisgaranti på tjänsten som gjorde att Newshubby endast tog betalt för de nyhetsbrev som resulterade i en faktisk nyhetsartikel. Samtidigt drev Alexandra Bylund PR-bolaget PR with an edge. Till slut blev det för mycket att driva två bolag och Newshubby gick i konkurs.

Aqwary

Narrative var inte det enda hårdvarubolaget från Linköping som gick i konkurs förra hösten. Bara en månad senare fick även Aqwary ge upp sina ambitioner. Bolaget hade utvecklat en särskild teknik för att kommunicera mellan dykardatorer under vatten. Totalt hade bolaget fått in ungefär 10 miljoner kronor i riskkapital.

Läs också om vilka ekonomiska uppoffringar entreprenörerna  Sam Strandberg och Ian Geire har fått göra. 

Läs mer