Sök

De letar efter nästa nya svenska startup-succé - erbjuder hittelön

FundedByMe

Fundedbymes båda grundare Arno Smit och Daniel Daboczy. Pressbild.

Olle Aronsson

Olle Aronsson

Medgrundare

Den som tipsar ett bolag om att söka pengar via Fundedbyme ska framöver kunna få 10 procent av crowdfundingplattformens intäkt som belöning.

Crowdfunding, även kallad gräsrotsfinansiering, har blivit populärt som marknadsföringsverktyg för framför allt mindre hårdvaruföretag.

Den vanligaste modellen är att de som stödjer projektet ger till exempel 100 dollar som förskottsbetalning - vilket innebär att bolaget har råd att förverkliga sin produkt. Finansiären får som tack kort och gott ett exemplar av produkten.

Fundedbyme arbetar med en annan modell som bygger på att bolaget tar in nya aktieägare genom crowdfunding. Det är för att locka fler att göra så som bolaget nu börjar ge hittelön.

“Utmaningen för oss att få in de rätta bolagen till oss. Många vet inte ens om att crowdfunding är ett sätt att få in kapital. Ännu mer okänt är fördelarna som crowdfunding kan ge i form av ett ambassadörskap från passionerade aktieägare", säger Henrik von Stockenström som är Sverigechef på Fundedbyme.

Bolaget tar vanligtvis ut en avgift på 8 procent av det investerade belopp som kunderna får in. Från och med nu ska tipsare kunna få en tiondel av det, alltså 0,8 procent.

“Vi snackar inte om några hundra- eller tusenlappar, utan om möjligheten till 10.000-tals kronor i ersättning", säger Henrik von Stockenström.

Än så länge är det bara en exklusivt utvald grupp av tipsare som får den nya möjligheten. En inte särskilt vild gissning från vår sida är att Fundedbyme på sikt vill erbjuda samma sak till hela allmänheten.

Det sistnämnda vill inte Henrik von Stockenström kommentera.

Däremot är han tydlig med att det kommer att ställas ganska tuffa krav för att ett tips ska bli giltigt för ersättning.

"För att få ersättning måste man först meddela att man har tipsat om ett bolag. Sedan måste det bolaget i fråga också bekräfta att de blivit tipsade av just den personen. Först då räknas det. Det kommer inte funka att skicka en lista med tio förslag på bolag till oss", säger han.

En vanlig invändning mot crowdfunding med aktiekapital är att bolaget som ska ta in pengar måste vara väldigt öppna. Den som vill dölja något om sina nyckeltal känner sig förmodligen inte bekväm med att lägga upp detaljerad information om bolaget på en crowdfundingsajt.

En annan invändning är att ägarlistan (även kallad cap table) blir för lång vilket kan leda till att riskkapitalister som vill slippa krångel undviker att investera i bolaget längre fram.

Henrik von Stockenström säger att han vill vända den bilden till att engagerade ägare alltid är en tillgång.

"Det är en myt att det skulle vara ett problem. En del tror att man får ett kladdigt cap table med för många ägare men det går att lösa. Vi har till exempel löst det med att alla ägarna som kommer in via Fundedbyme hamnar i ett och samma ägarbolag. Det bolaget är i sin tur ägare i företaget som ska ta in pengar. Det är ett av flera sätt att lösa det på", säger han.

Läs mer