Sök

Regeringens nya plan för skolan – programmering från första (!) klass

programmeringUtbildningsdepartementetläroplan

Sveriges utbildningsminister Gustav Fridolin (MP). I bakgrunden vice-statsminister Isabella Lövin (MP) Foto: Henrik Montgomery/TT

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Regeringen har beslutat om ett rejält digitaliseringslyft för skolan. Nu blir det programmering från första klass.

Programmering i skolan är något som det har ropats efter från flera håll i åratal – inte minst i tech och startupvärlden. Nu verkar det blir verklighet.

Regeringen gick idag ut med en ny läroplan där just programmeringen finns med. Redan från första klass ska eleverna börja med algebra och lära sig att styra egna konstruktioner med hjälp av programmering. Av planen från regeringen framgår också att satsningen inte stannar där utan fortsätter genom hela grundskolan.

“Vi behöver fler programmerare och man kommer behöva kunna programmering i fler arbeten. Sedan påverkas vi alla av programmering i allt fler delar av våra liv”, säger utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) till sajten Computer sweden.

Den nya planen ska införas senast första juli 2018 men redan efter sommaren har landets skolor möjligheten att börja införa satsningen.

I den nya läroplanen ingår även att eleverna ska lära sig källkritik.

Hur mycket digitaliseringslyftet kommer kosta eller vilken fortbildning av lärarkåren som krävs framgår inte av den nya läroplanen. Utbildningsdepartmentet skriver följande i ett utlåtande till Breakit:

"Regeringen satsar 140 miljoner årligen på fortbildning av lärare inom de så kallade nationella skolutvecklingsprogrammen, där Skolverket tar fram utbildning för lärare att fortbildas tillsammans med sina kollegor. Fortbildning i digitalisering ingår i det."

Programmering i skolan var ett av elementen som efterfrågades i startupmanifestet – ett dokument som flera av Sveriges tyngsta entreprenörer skrivit under på. 

Läs mer