Sök

Emanuel Karlsten: "Danska jakten på svenska fildelare – en form av utpressning"

Jakten på nätpirater

Emanuel Karlsten

Emanuel Karlsten

Krönikör

Spridningskollen är tillbaka – under dansk flagg. Det är centralt, eftersom det var just ett svenskt bolag som agerade i en svensk kontext som fick Spridningskollen att backa.

Nu är danskarna här – och denna gång är det inte lika troligt att de backar.

Det är problematiskt.

För flera år sedan instiftades IPRED-lagen i EU. Lagen ger upphovssinnehavare rätt att kränka integriteten hos den som gjort sig misstänkt till ett brott. Genom ett informationsföreläggande kan de via domstol kräva att en internetleverantör lämnar ut information om identiteten på en misstänkt fildelare. Det är denna lag som Spridningskollen skulle använda och som dess danska variant nu ska använda. Danskarna har samlat IP-nummer på de som laddar ner illegalt, går till domstol för att få hjälp att tvinga internetoperatörerna lämna ut vem det är, och använder sedan uppgifterna för att skriva fakturor till privatpersoner.

Det är en form av utpressning: Betala, eller så ses vi i domstol där du får dra dina förklaringar. Men framför allt innebär det att privata företag börjar agera polis.

Så varför är detta problematiskt? Det finns ju bevis på att abonnenten har laddat ner? Ja, men det innebär inte att abonnenten är skyldig. Har du, som till exempel jag har, ett öppet nät hemma kan det vara grannen som laddat ner. Är du kaféägare kan det vara en kund, är du privatperson kan det vara ditt barnbarn som varit hemma och laddat ner. I Finland, där liknande insatser har gjorts, finns exempel där abonnenten i fråga inte ens var hemma det aktuella datumet för brottet.

Dimper det ned en faktura i brevlådan har du alltså valet att samla ihop pengar till advokat som kan hjälpa dig med en rimlig chans i domstol, eller att bara ta smällen på 2 000 kronor. Det säger sig själv att det finns stor osäkerhet i hur det kan slå.

Den svenska Spridningskollen vek ner sig efter en enorm motkraft och lobbande från det svenska internet som pekade på det trubbiga, missriktade försöket att komma till rätta med pirater. Bolaget bakom Spridningskollen, Arvato Finance med sin bifirma Gothia Law, motiverade retirerandet med att säga “Då lagstiftning och opinion skiljer sig åt på ett markant sätt så avvecklar Gothia Law nu sitt engagemang i fildelningsfrågan”.

Men den här gången är det den egensinnige danske regissören Lars von Triers bolag som ligger bakom försöket. Jag tror vi kan utgå från att han inte kommer vika sig på grund av någon opinion i Sverige.

Och det är problematiskt. Rättighetsinnehavarna vinner mark, på internetanvändarnas bekostnad.

Fildelarjakten i 5 steg – här är filmerna som kan ge kravbrev

Läs mer