Sök

Tesla kapar batterikostnaderna för elbilar

Tesla

Foto: AP Photo/Rich Pedroncelli

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

Tesla uppger att bolaget har kapat kostnaderna för batterier till elbilar med 35 procent tack vare bolagets satsning på den gigantiska batterifabriken Gigafactory i Nevada-öknen.

Det skriver sajten Electrek.

De senaste sex åren har priset på batterier för elbilar minskat med 80 procent enligt nya studier. Nu påstår Tesla att priserna har kapats ännu mer i en ny reklamfilm för batterifabriken och den nya bilmodellen Tesla Model 3.

Tesla har aldrig officiellt meddelat priset på bolagets batterier, men medgav i början på 2016 att priset var under 190 dollar per kWh. Med en kapning av 35 procent av kostnaderna innebär det att priset ligger under 124 dollar per kWh, vilket gör det rimligt för bolaget att tillverka nya Model 3 som har ett betydligt lägre pris jämfört med bolagets tidigare bilmodeller.

När priset per kWh hamnar under 100 dollar tros elbilarna kunna konkurrera med bränsledrivna bilar på riktigt. Elon Musk har tidigare sagt att han kommer vara besviken om Gigafactory inte lyckas sänka priset så mycket innan 2020.

Läs mer