Sök

Lena Apler har byggt två banker: "Jag är patologiskt förälskad i mitt bolag"

Collector

Lena Apler, grundare och styrelseordförande på Collector. Foto: Ann Jonasson.

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Collector-grundaren Lena Apler pumpar in miljoner i startupvärlden – men nu har hon gett sig själv investeringsförbud.

Lena Apler, 65, i brandgul klänning, joggar mot scenen och fistpumpar till rytmen av en poplåt som strömmar från högtalarna. Hon ställer sig mitt på scenen med båda armarna uppsträckta samtidigt som Robbie Williams sjunger “I am powerful, I am beautiful”. Det är inte utan att man hoppar till lite i stolen av allt som händer, efter en annars lugn föreställning.

I en stor konferenssal på Posthotellet i Göteborg har närmare 1000 stolar radats upp framför scenen. I publiken finns kanske i själva verket två–tre hundra personer. Vi är inne på de sista två timmarna av startupeventet Connect 2 capital.

Efter framträdandet står Lena Apler utanför konferenssalen.

“Jag tyckte det gick alldeles för långsamt igår. För lite ljud och ljus. Det måste gå lite snabbare.”

Var det du som bad om musiken?

“Absolut!”

På scen är hon utan tvekan en riktig strålkastarslukare, men utanför finans- och startupvärlden är det inte många som vet att hon är grundare av ett bolag värt över 10 miljarder kronor.

Det är dagen efter framträdandet och vi sitter på hennes stamkrog Swedish taste. Alltid på övervåningen, “för där kan man prata ostört”.

Lena Apler började jobba inom finansvärlden redan 1974, när hon fick en praktikplats på SEB, men entreprenör kunde hon inte kalla sig förrän 1999 när hon startade Collector.

Däremellan hann hon vara med och starta upp Den norska creditbankens (DnC) Sverige-kontor och det statliga kredithanteringsbolaget Securum.

“Jag tänkte när jag fick frågan av DnC att ‘starta en bank, den möjligheten får man väl bara en gång i livet’. Då visste jag ju inte att jag skulle göra det själv sedan också”, säger hon.

Räknar man med uppbyggnaden av DnC i Sverige och vd-rollen på Securum har hon varit en nybyggare i bolagsvärlden de senaste tre decennierna.

“På Securum hade vi fått väldigt stor frihet under ansvar. Efter det kunde jag inte tänka mig att gå tillbaka till en bank och bli satt i en ruta”, säger Lena Apler.

Istället fick hon först erbjudande om att starta ett nytt bolag i samma stil som Securum åt en norsk bank. Men strax innan det var dags att skriva på kontraktet vände hon och hennes medgrundare Johan Möller på klacken och gjorde istället sitt eget “mini-Securum”.

“När jag väl har bestämt mig så kör jag bara. Det var bara att börja skriva affärsplan, hyra lokaler och anställa person nummer tre”, säger hon.

På två månader hade de gått från idé till aktiebolag och startade verksamheten och redan första året gjorde man en blygsam vinst.

“Johan tyckte att jag lade för mycket pengar på fina kontor och sånt så jag fick lova honom att vi skulle vara kassaflödespositiva redan första månaden. Då hade jag ingen aning om hur vi skulle klara det men det gick”, säger hon.

Sedan dess har Collector vuxit till att omsätta över 1,5 miljard kronor 2016 med ett resultat på 405 miljoner kronor efter skatt.

Däremellan har Lena Apler hunnit locka till sig namnkunniga Göteborgare som kasinokungen Rolf Lundström och fastighetsmiljardären Erik Selin som investerare.

2015 börsnoterades Collector och Lena Apler lämnade som vd samtidigt som hon cashade in 60 miljoner kronor på att sälja av vid noteringen.

“Erik (Selin, som var största ägare vid tillfället) gick med på en börsnotering, men det var på villkoret att han inte skulle sälja en enda aktie. Så vi andra fick sälja lite mer än vi hade tänkt. ‘De aktierna tar jag med mig i graven’ har han sagt”, berättar Lena Apler.

Med en ny säck pengar började hon leta efter ställen att placera dem. Det var då hon fick upp ögonen för startupvärlden.

“När man har gjort en delexit ska man göra något bra med pengarna. Jag var inte så sugen på att donera till lite allmänna forskningsmål utan jag ville ha något mer näraliggande. Det är ganska skönt att kunna betala tillbaka också”, säger hon och fortsätter:

“Här har jag lyckats med min resa och då kan det vara ganska trevligt att investera i små nya startups. Jag vet ju själv hur svårt det var att få kapital i början.”

Vad är det som gör att du känner att du vill ge tillbaks?

“Jag tycker det är ett väldigt kul sätt att använda sina pengar på. Om mina pengar kan bidra till att andra kan växa sina bolag blir ju jag stolt över att jag har kunnat vara med och genomföra det”, säger Lena Apler.

Är det samma entreprenörsanda bakom investeringsviljan som bakom ditt eget bolag?

“Ja, det är klart att jag satsar ju inte blint på småbolag. Det är företag som jag tror på. Det är ingen tillfredställelse att ha största mängd kapital förvaltat av någon. För mig är det helt ointressant. Jag har fortfarande största delen av min förmögenhet i Collector-aktier. Så vill jag att det ska vara också”, säger hon.

Investeringsfilosofin är enkel: om hon förstår och gillar affärsidén och tycker att grundarna verkar bra så kör hon. Kanske inte alltid till de lägsta möjliga värderingarna.

I princip varenda investerare säger att förtroende för teamet är otroligt viktigt. Hur skapar man förtroende hos dig?

“Det första är att det finns grundläggande hygienkrav. Man kollar att de kan sin sak och att de inte har bluffat tidigare. Men för min del är det mycket känsla också. Jag måste verkligen se att det brinner i ögonen på dem, att de älskar sin idé.”

Det senare attributet är också ett element som är extremt närvarande i Lena Apler själv. Just det där ljuset i blicken när hon pratar om sitt Collector.

Sent 2015 gjorde hon sin första investering i fintechbolaget Sigmastocks. Året efter följde fler kapitalrundor i ytterligare sju bolag. Det gjorde henne till en av Sveriges mest aktiva privata investerare 2016. Men nu har hon – lite oväntat – gett sig själv investeringsförbud.

“Jag insåg att jag kan inte hålla koll på fler bolag själv, så då investerade jag istället i Sara Wimmercranz och Susanne Najafis Backing Minds. De gör oerhört noggranna analyser av bolagen. Dessutom är de lite snålare med värderingarna än mig”, säger hon.

Utöver investeringen i Backing minds har hon även varit drivande för att Collector skulle få en egen riskkapitalarm, Collector ventures.

Intressant i sammanhanget är att Collector redan har en stark innovationskraft internt, mycket drivet av Lena Aplers egen nybyggaranda.

“Jag har ändrat affärsidé många gånger i Collector. Jag kunde lika gärna ha startat tre olika bolag. Men istället har jag valt att transformera bolaget”, säger hon.

Varför blev det inte tre olika bolag?

“Det är bara olika sätt att jobba på. Jag är ingen serieentreprenör som startar nya bolag en gång om året. Jag är snarare patologiskt förälskad i mitt bolag”, säger hon.

De nya investeringarna är strategiska och ska i slutändan bidra till att uveckla både Collector och portföljbolagen. Med andra ord plockar man nu in innovationskraft utifrån på en annan nivå än tidigare. Samtidigt har man fler anställda IT-utvecklare än någonsin som utvecklar idéer och produkter internt.

“Jag tror mycket på att samla många människor och att dynamiken föder massa nya idéer. Att korsbefrukta varandra och att jobba i nya team som man inte känner sedan tidigare. Idealet är om gruppen blir starkare än individerna.”

Under sin karriär har Lena Apler byggt två dundersuccéer, varav den ena blivit ett miljardbolag. På ett år har hon dessutom seglat upp som en av Sveriges främsta affärsänglar inom tech. Det återstår att se om bolagen hon investerat i också blir miljardbolag. Men med hennes hjälp kan man vara säker på att möjligheten finns.

Läs mer