Sök

Hans Rosling – mannen som fick data att sjunga

Krönika

Hans Rosling och Mathias Eriksson. Foto: TT / Nazanin Raissi.

Mathias Eriksson

Mathias Eriksson

Krönikör

Hans Rosling förstod att utan kommunikation – utan att visa data så att människor upplever, känner och förstår – så sker ingen förändring, skriver Mathias Eriksson i en krönika.

"Why don’t we use the data we have?”

I sitt första berömda Ted talk 2006 kommenterar Hans Rosling likt en sportkommentator i radio hur bubblorna i hans diagram rör sig från hög barndödlighet till lägre och hur det relaterar till ekonomisk utveckling. Jag föreställer mig att professor Hans Rosling egentligen inte var särskilt intresserad av kommunikation men att han en dag fick nog av att människor inte agerade på fakta. Han insåg att fördomar, daterad kunskap och katastrofer på nyheterna varje kväll gjorde allas våra världsbilder skeva. Varför använder vi människor inte datan när den finns där? Han blev tvungen att använda sin kommunikationstalang för att förändra människors attityd. 

Hans Rosling var en av mina stora förebilder och jag tillåter mig själv att sörja hans bortgång fastän jag aldrig träffade honom. Han formade min världsbild men viktigare ändå – han visade att utan kommunikation som berör förändrar du inte människor. Oavsett hur rätt du har i sak. 

Kommunikation är det gränssnitt varigenom vi människor kan sammankopplas och agera gemensamt. Och när vi människor agerar gemensamt kan världen förändras. Det uppvärderar kommunikation till en absolut nödvändighet och ingen under min livstid har visat det lika tydligt som Hans Rosling.

Professor Hans Rosling lämnar efter sig ett imponerande arv. Läkare och professor. Grundare av Gapminder och Trendalyzer som 2007 köptes av Google. Han har gjort 10 (!) TED talks och sägs ha påverkat Bill och Melinda Gates att ge sig in på sin filantropiska bana. Han demokratiserade torr och svår fakta på en imponerande skala. Och han gjorde sin kunskap skalbar och odödlig genom teknologi.

Hans Rosling trodde på fakta. Han visste att världen gick att göra till en bättre plats och att den redan var en bättre plats än när han var barn på 1950-talet. Han använde teknologi och kommunikation för att förändra människors attityd och beteende till det bättre. Han övertygade mäktiga män att vägen till ekonomisk utveckling gick via kvinnans frihet – tvättmaskiner, skolgång för flickor, mödravård och tillgång till vaccin. Det har nog aldrig funnits en tid när Hans Roslings arbete varit lika viktigt som idag. 

Sedan Matters grundande har vi haft Margaret Mead, amerikansk professor i Socialantropologi, som vår spirituella mormor. För fem minuter sedan beslutade jag och min partner/VD Charlotte Henriksson i Matter att adoptera Hans Rosling som vår spirituella farfar. 

Världen har förlorat en vetenskapsman som gjorde den faktabaserade världsbilden till sin kamp. En professor som kunde tala med entreprenörer på entreprenörers vis och med politiker och journalister på sitt helt eget vis. Ett sätt att tala som människor överallt kom att älska och som fick maktens människor att ta beslut de annars inte skulle ha tagit.  

Hans Rosling förstod att utan kommunikation – utan att visa data  så att människor upplever, känner och förstår – så sker ingen förändring. Kommunikation och data är två olika saker. Men de trivs riktigt bra tillsammans. Tack för att du gav oss den kunskapen, professor Rosling.

Läs mer