Sök

Sumup-Payleven: Vi har hittat receptet för lönsamhet

IzettleSumup

Daniel Gutenberg. Foto: Daniel Gutenberg.

Olle Aronsson

Olle Aronsson

Medgrundare

Tricket för att gå runt är att bygga egen hårdvara, enligt Izettle-konkurrentens ordförande.

Efter flera års hajp har marknaden för mobila kortterminaler fått sig en törn. Investerare har börjat tvivla på hur bra lönsamhet det egentligen går att få till i branschen. Tvivlen har inte minst påverkat svenska Izettle, som förra året gjorde en ny storförlust.

Såväl Izettle som amerikanska Square har satt sitt hopp till tilläggstjänster, exempelvis bokföringssystem och kredittjänster. Det är från fler sorters mjukvara som lönsamheten ska komma, är det tänkt.

Hårdvaran, själva kortterminalerna, har mest setts som ett nödvändigt ont.

“Hårdvaran är nog borta om tio år. Inte mig emot, för oss är den mest en kostnad”, sa exempelvis Izettles medgrundare Magnus Nilsson till Breakit i mars 2015.

Men det finns, som alltid, en annan sida av myntet.

Daniel Gutenberg är ordförande i Sumup/Payleven, Izettles europeiska konkurrent som bildades när bolagen Sumup och Payleven slogs ihop förra året. Han säger att egen hårdvara i själva verket är en nyckel till lönsamhet.

“Vi blev lönsamma förra året, något vi är väldigt stolta över. Hårdvaran är en väldigt viktig anledning till det. Vi hade en lång, lång diskussion i början när vi frågade oss: Varför inte bara köpa in billiga kortläsare från Asien? Men Daniel (Klein, vd på Sumup) drev igenom att vi skulle bygga vår egen, vilket har visat sig vara rätt”, säger han till Breakit.

Daniel Gutenberg har tidigare investerat i bland annat den klassiska webbläsaren Netscape, det svenska kamerabolaget Axis och spelbolaget Zynga.

Han förklarar problemet med att inte ha egen hårdvara såhär: Du hamnar på minus från start – med varje ny kund.

“Många har ju tänkt sig den här affärsmodellen som att du ger bort kortläsaren till underpris, eftersom man tjänar in det på sikt genom att ta ut transaktionsavgifterna. Men med kunder som har väldigt liten försäljning, och som kanske bara använder kortläsaren under sommarsäsongen, så kan det ta väldigt lång tid innan du har kommit upp på plus”, säger Daniel Gutenberg och tillägger:

“Vi tjänar pengar på varje kortläsare vi säljer. Vi ligger på plus från början, därför är vi branschens enda lönsamma aktör”.

Det sammanslagna bolaget Sumup/Payleven har dock inte offentliggjort några exakta siffror för omsättning och resultat, mer än just att bolaget är "lönsamt".

Mer klart är att koncernen backas upp av investerare som tyska Rocket Internet och Holtzbrinck ventures, bankjätten BBVA och, kanske överraskande, rabattjänsten Groupon.

Både Sumup coh Payleven  är grundade av tyskar men har sin bas i London. Det sammanslagna bolaget finns idag på 15 marknader.

Planen under 2017 är att expandera i USA och ta upp kampen med den amerikanska marknadsettan Square, grundad av Twitters vd Jack Dorsey.

Izettle släppte nyligen en ny tjänst som tar upp kampen med en rad hajpdade startups, bland annat Billogram.

Läs mer