Sök

Annonssamarbete med SEB

Godhetstrenden bland företagare växer – 3 sätt som du kan bidra till "jordens affärsplan"

Startups vill vara med och göra skillnad.

Breakit

Breakit

Minskat matsvinn, gröna förpackningar och initiativ för att göra skillnad – fler startups vill göra gott. Det här händer 2017 och det här kan du göra för att bidra.

Det har gått lite över ett år sedan FN:s globala mål för hållbar utveckling trädde i kraft. Konkret rör det sig om 17 mål som till år 2030 ska avskaffa fattigdom, minska ojämlikheter och orättvisor i världen och lösa klimatkrisen. Kort sagt: en “jordens affärsplan”.

"På ett år har en hel del hänt. Många företag jobbar nu med att baka in målen i sina affärsmodeller. Antingen gör man det på egen hand eller med hjälp av UNDP, FN:s nätverk för global utveckling, som arbetar med att implementera de globala målen för hållbar utveckling", säger Anette Andersson, hållbarhetsexpert på SEB.

I Sverige har UNDP precis flyttat in i Norrsken house, Europas största hubb för ”tech for good” som Klarna-grundaren Niklas Adalberth står bakom.

Startupbolagen bidrar

Samtidigt sker en boom inom hållbara affärsidéer hos startupbolagen. Ett exempel är 2016 års stora hållbarhetstrend: att minska matsvinnet. FN beräknar att en tredjedel av världens producerade mat, till ett värde av en triljon dollar, slängs.

"Här finns flera smarta idéer som sjösatts det senaste året. Genom en smart app kan kunder till exempel köpa restaurangers finmat istället för att den slängs efter arbetsdagens slut. Andra entreprenörer ser till att övermogen frukt blir till sylt eller juice istället för att kasseras", säger Anette Andersson.

Hållbarhetstrender 2017

Så vilka hållbara affärsmodeller växer fram och vilka områden fortsätter vinna mark? Vad kan du som entreprenör haka på?

Mat i kombination med hälsa är en trend som fortsätter att växa, enligt Johan Jörgensen, entreprenör, investerare och aktuell med olika projekt inom foodtech. Hälsa har blivit allt viktigare för oss, vi lever längre och är mer aktiva högre upp i åldrarna. Mat och hälsa är nära sammankopplade men vi är generellt sett dåliga på att äta lagom och rätt.

"Trenden för företag med att hyra ut sina produkter, eller snarare hyra ut tjänsten de utför, fortsätter också att växa. Vi är vana att hyra datorer och skrivare men numera kan vi till exempel även prenumerera på ljus", säger Anette Andersson.

Gröna förpackningar på framfart

Även förnyelsebara förpackningar och alternativ till oljebaserad plast växer stark. Det pågår många olika initiativ och det forskas för fullt för att försöka byta ut plastförpackningar. Detta eftersom det tar många hundra år för plast att brytas ner.

"Numera finns det förpackningar av alger, karamelliserat socker, bivax och cellulosa. Det tyska startup-företaget Leaf Republic har hittat ett sätt att ersätta engångstallrikar med nedbrytbara tallrikar gjorda av pressade löv", berättar Anette Andersson.

Samtidigt växer tjänster inom delningsekonomin så att det knakar, tillägger hon. Här har fintech-bolag öppnat upp för nya möjligheter – att föra över pengar till varandra är lättare än någonsin.

Men om du inte har en affärsmodell som i sig hakar på hållbarhetstrenden, vad kan du göra? Här är tre råd från Anette Andersson:

  • Se över energiåtgången. Hur värms företagets lokaler upp? Finns det möjlighet att installera solpaneler? Kan du använda spillvärmen från serverrum till att värma upp kontoret? Även saker som automatisk belysning och kranhuvuden som drar hälften så mycket vatten, gör skillnad.
  • Tänk till kring bilarna. Du som har företagsbilar, kan du byta ut dem mot elbilar?
  • Låt medarbetare volontära på arbetstid. Eller ta emot praktikanter som behöver hjälp in på arbetsmarknaden.


Vill du läsa mer? På SEBs nyhetssajt Make it hittar du massor av inspiration, tips och råd, till exempel:


Det här är ett sponsrat inlägg som är en del av Breakits annonserbjudande. Inlägget kommer från SEB/Make it. Om du har frågor kring sponsrade inlägg, hör av dig till sales@breakit.se.

Läs mer