Sök

Rosie Linders djurvänner växer vidare – Peppy Pals får in pengar

Peppy Pals

Sara Lindmark

Sara Lindmark

Reporter

Rosie Linder vill motverka mobbning bland barn genom mobilspelet Peppy Pals. Nu går TAT-grundarna Hampus Jakobsson och Ludvig Linge in med pengar i appen.

Civilekonomen Rosie Linder är mamma till två döttrar som älskar mobil- och datorspel. Hon reagerade på att många av spelen var könsstereotypt utformade och saknade ett djup.

“Mobbning har alltid upprört mig starkt och jag har alltid varit intresserad av den emotionella intelligensen. De spel som finns fokuserar så mycket på prestation och nästan ingenting på sociala färdigheter”, säger Rosie Linder som är grundare och vd för Peppy Pals.

I april förra året släpptes den första appen Peppy Pals Farm och blev snabbt en succé bland barn, föräldrar och förskolor. Bolagets andra spel Peppy Pals Beach lanserades i februari i år och båda spelen går ut på att barnen får hjälpa fem olika djur som befinner sig i äventyrliga miljöer och behöver lösa olika situationer.

Peppy Pals har legat på topplistor i barnkategorin i App Store och rekommenderats världen över i både Google Play Appstore och Amazon Appstore. Apparna kostar 29 kronor och nu avslöjar Rosie Linder att antal nedladdningar uppgår till 120 000 på knappt ett år. Av dem är 20 procent betalande användare vilket indikerar på att spelen hittills har dragit in runt 700 000 kronor.

Spelet riktar sig till två- och sexåringar och då det varken används text eller språk är marknaden hela världen. Målet är att spelet ska ha laddats ned av 5 procent av alla två- till sexåringar 2016.
Nyligen vann Peppy Pals också Post och Telestyrelsens tävling “Förenkla för förälder” vilket innebär en prispeng på 1,7 miljoner kronor.

“Deras utlysning var digitala idéer som förenklar vardagen för föräldrar och barn, oavsett vilken funktionsförmåga de har. Där passade vi väldigt bra in så vi har fått maxbeloppet i bidrag. Vi är så himla glada”, säger Rosie Linder.

I samma veva har hon träffat tre affärsänglar som har bidragit med sammanlagt 650 000 kronor. Två av dem är Hampus Jakobsson och Ludvig Linge, medgrundare till TAT som köptes av Blackberry 2010. I dag är den förste av dem privatinvesterare i 40 nystartade teknikbolag. Ludvig Linge är också privatinvesterare med kopplingar till Sting där han varit Rosie Linders coach när hon deltog i programmet Fast Forward. Även fondförvaltaren Elisabeth Nathhorst finns med som ängelinvesterare.

“Det roliga med de här människorna är att de också brinner för samhällsnyttan. Det är inga stora belopp men kända och kunniga namn och därmed en kvalitetsstämpel. Tack vare investeringen får vi också tillgång till deras erfarenhet och kunskap vilket är minst lika viktigt som pengar”.

Pengarna kommer troligen att användas för att anställa en digital marknadsförare till teamet som i nuläget består av nio personer. Utveckling av det tredje spelet i serien pågår med extra mycket fokus på känslor. Det beräknas lanseras till hösten.

“Vi vill involvera föräldrar och lärare i spelandet ännu mer. Man kan till exempel diskutera hur hunden kände sig när den var rädd inför hoppet och om barnet har känt sig rädd någon gång. Vi får ofta höra att barnen öppnar upp sig och pratar om känslor och vänskap men att de även har roligt och skrattar jättemycket när de spelar våra spel”, säger Rosie Linder.

Hon ångrar inte att hon tog steget att säga upp sig från sitt jobb som inköpare på Riksbyggen. Något som varit till stor hjälp är att företaget valdes ut av Reach for change. Det är en ideell stiftelse grundad av Stenbecks Kinnevik, som bistår entreprenörer med kunskap och pengar.

“Det krävs galenskap för att starta eget för det är lite kniven mot strupen hela tiden. För att kunna sälja in din affärsidé måste du absolut ha en brinnande passion för det du gör. För om du inte tror på det - hur ska någon annan kunna göra det?”

Läs mer