Sök

Vilket techår det varit - Breakit listar det som gjort störst avtryck

BreakitÅrets lista

Foto: TT

Breakit

Breakit

Vem kämpade hårdast? Vilken värdering var mest överdriven? Vilken vd twittrade bäst? Och varför är AI sååå 2015? Här hittar du svaren. Gott nytt år!

Årets kölhalning: Min Doktors styrelseordförande Christian W Jansson som sparkade vd:n Charlotte Tönsgård. Hans agerande fick flera techprofiler i Malmö att gå i taket - och Jansson kände sig tvungen att göra avbön.

Årets kämpe: Martin Källströms kamerastartup Narrative gick i konkurs i september i år, men togs över av bolagets teknikchef och en grupp anställda. Martin Källström lämnade bolaget - men verkar inte direkt deppig. Han är redan i gång med ett nytt bolag - inom fintech, i Asien.

Årets buzzword: AI är sååå 2015. Under 2016 skulle alla i stället prata om machine learning, eller maskininlärning på svenska. Det är ungefär samma sak som AI men låter lite fräschare.

Årets skojare: Pewdiepie var förbannad och gick till attack mot Youtube - vars uppdateringar gjorde det svårare att få nya följare. Youtube-stjärnan sa att han skulle släcka ner sin kanal efter 50 miljoner följare. På någon dag nådde han målet. Men Pewdiepie skojade bara.

Årets raseri: Vad händer när tre killar startar en startup som ska leverera en liten låda fylld med mensskydd och saker som ska lyxa till mensperioden? Svar: Nätet kokar över av ilska. Startup-bolaget Tombox tillägnades till och med en artikel på opinionssajten Politism.

Årets techscoop: Breakits egen journalistik i all ära men det är omöjligt att slå New York Times avslöjande om ryska hackares inblandning i det amerikanska valet.

Årets tweet: Det tycker vi att Klarnas vd stod för. 

Årets pryl: När Apple tog bort det traditionella hörlursuttaget från Iphone 7 möttes det med kokande Twitter-ilska. Den roligaste kritiken kom nog dock från designstudion Nicer. Bolaget lanserade en sajt där ägare av tidigare Iphone-modeller kunde köpa en enkel propp att sätta i sitt hörlursuttag. “Världen var inte redo när vi lanserade Iphone 6 och 6S. Nu är den det. Fyll ditt gamla hörlursuttag med en Apple Plug och plugga in dig själv i framtiden”, skrev bolaget på sajten.

Årets överdrift: Vi kan fortfarande inte komma över att Urb-it värderas till en halv miljard, trots att bolaget än så länge i princip inte kommit någonstans.

Årets börsraket: Catena media är kanske årets största noteringssuccé. Bolaget började handlas på First North i februari och kursen har under året ökat med nästan 150 procent. Bolaget har nu ett börsvärde på över 4 miljarder kronor.

Årets mest lästa: Den här artikeln från i somras.

Årets hund: Det här året har Breakit haft en ny medarbetare på kontoret – hunden Kesha. Vi älskar Kesha – trots att vi är lite avundsjuka på att hon har fler följare än Breakit på Instagram.

Så här mycket älskar Breakit Kesha. Hon dock inte är vår, utan tillhör vår kontorsgranne Mike Radoor på Ocast.

Årets rekrytering 1: Camilla Björkman lämnade FAB Media för att bli affärsutvecklingschef på Breakit. Drömvärvning.

Årets rekrytering 2: Vi tror att Lifesum gjorde ett riktigt kap när de plockade in Victoria Bastide som ny teknikchef.

Årets arbetsskada: När Breakits medgrundare Olle Aronsson fick tipset om att Hemnet-affären var klar blev han så upphetsad att han sprang över redaktionsgolvet, halkade på mattan och fick ett rejält blåmärke på knäet.

Årets snackis: Regeringens förslag om personaloptioner – som delade den svenska techscenen. När Izettle och andra större aktörer skrek “Bu!” ropade unga och mindre startups “Ja!”.

Årets “journalist”: Daniel Ek som passade på att intervjua sin idol Alexander “The Mauler” Gustafsson på Stockholm Tech Fest. Själv ville techentreprenören dock inte bli intervjuad efter sin debut som journalist.

Årets wallraff: På samma tema som ovan - TV4:s tidigare vd Jan Scherman var på Stockholm Tech fest för att intervjua Daniel Ek till en tv-dokumentär. Han blev dock inte insläppt backstage. Då låtsades Scherman vara medarbetare på techfestivalen - varpå han släpptes in och fick sin intervju.

Årets flopp: Swish för e-handel. Det såg ju så bra ut. Men storbankerna slarvade bort nylanseringen av en av Sveriges mest populära appar.

Årets affär: Microsofts förvärv av Linkedin var näringslivshistoria.

Årets hajp: Tesla. Det är svårt att föreställa sig att ett företag ska kunna bli mer uppmärksammat och glorifierat än Elon Musks elbilsbolag blev 2016. It’s all downhill from here, Elon.

Årets citat: ”Vi syns på Västerbron.”

Läs mer