Sök

Måste ditt företag verkligen erövra världen?

2017

Olle Aronsson är medgrundare på Breakit.

Olle Aronsson

Olle Aronsson

Medgrundare

Antingen blir du störst i världen - eller så blir du ingenting. Det intrycket kan man ibland få av diskussionen kring startups. Jag tror att det tankesättet leder till olycka.

Det börjar nästan alltid med en dröm. En driven person kommer på en idé eller en teknisk lösning som borde kunna bli en bra affär. Tankarna leder vidare till drömmar om frihet att bestämma över sitt eget liv, stolthet över att ha byggt något eget - och chansen att tjäna mycket pengar.

Men hur stort behöver företaget bli för att drömmen ska bli sann?

I startupindustrin finns en kultur som glorifierar de företag som nått enhörningsstatus, alltså en värdering på över en miljard dollar. För att nå dit krävs nästan alltid att du som entreprenör tar in hundratals miljoner i riskkapital och på kort tid genomför en global storsatsning.

Jag beundrar och inspireras av flera av de företagare som driver sina bolag med det uttalade målet. Men ju mer tid jag tillbringar tillsammans med startup-människor - desto mer inser jag att storslagna ambitioner ganska sällan är synonymt med den moderna människans mest grundläggande livsmål: Att bli lycklig.

Jag tror faktiskt att sannolikheten för att bli lycklig, för de flesta, är högre om man driver ett lönsamt bolag med 20 anställda som växer med 5 procent per år - än om man driver ett enhörningsbolag.

Vilken startup-vd blir till exempel inte, handen på hjärtat, lite avundsjuk när hen läser om entreprenören Ted Valentins till synes fria och bekväma tillvaro?

Trots detta driver vi ändå på för att bli snabbare och större i rasande fart, vad som än krävs.

Jag kommer exempelvis ganska ofta på mig själv med tankar som utan överdrift kan betecknas som storhetsvansinne av Napoleon-dimensioner.

Egentligen tror jag inte att det är sunt.

Drivkraften mot global dominans hänger förstås ihop med riskkapitalbolagens investeringsfilosofi, som i korthet går ut på att det enda sättet att få tillräckligt bra avkastning är att ta skyhög risk så att ett av tio företag ger en enorm vinst. Då spelar det ingen roll om övriga nio går i konkurs.

Men för entreprenören spelar det roll.

I synnerhet om personen i stället, om den låtit bli att ta in extern finansiering, hade kunnat driva det där småmysiga icke-globala bolaget med 20 anställda och hyfsad vinst.

Jag önskar att 2017 blir året då vi i startupindustrin slutar ta oss själva på så stort allvar. Det är okej om ditt företag inte blev världens största grej. Alla måste inte förändra världen.

Gott nytt år.

PS. Jag kan lugna Breakits investerare med att jag än så länge har misslyckats fatalt med att bli kvitt mitt eget storhetsvansinne. DS

Läs mer