Sök

Rusta upp vår armé – det kommer att gynna svenskt entreprenörskap

Tel Aviv

Viggo Cavling

Viggo Cavling

Krönikör

Nu när Sveriges armé ska rustas upp och allmän värnplikt ska återinföras bör målet vara att skapa världens bästa utbildning och digitala entreprenörsdrivhus, skriver Viggo Cavling.

Befinner mig i Israel för att fira jul och nyår med vänner och familj. Passar på att besöka några startups och ett coworking-space i Tel Aviv. Stadens pressansvariga fyller mig med siffror som är minst sagt imponerande. Här finns 1450 startups - det innebär en startup per 280:de person. Flest startups per capita i världen.

Efter Silicon Valley är Tel Aviv nummer två i världen när det kommer till det digitala ekosystemet. 200 riskkapitalbolag tävlar om de bästa entreprenörerna och dess idéer. Många hävdar att det finns för mycket pengar. 3 av 100 startups når framgång. Här finns 84 startup-ställen och coworking-kontor, i Stockholm bara 30. Så det lär bli fler även där hemma, även om Breakits grundare Stefan Lundell inte tror det.

Var är då hemligheten bakom framgången i Tel Aviv? Det snabba svaret är försvaret och allmän värnplikt. I Israel måste alla unga människor – män och kvinnor – när de fyllt 18 år göra lumpen i - tre år. I gröna kläder lär de sig avancerad teknik, ta ansvar och leda en grupp. I Israel är försvaret på liv och död. När du muckar har i många fall en mycket bra utbildning, erfarenheter som få andra unga människor i världen och en känsla av att nu är allt möjligt. Det gäller förstås inte alla. Misslyckas du i det militära i Israel är det bästa att flytta.

Krig 2016 är, som alla som sett Homeland och Fauda, vet en i högsta grad digital sysselsättning. Att då efter militärtjänsten flytta till Tel Aviv och start ett digitalt bolag är en närmast logisk utveckling för en ung människa i Israel. Andra framgångsfaktorer är inflödet av ryskjudiska ingenjörer när Sovjetunion föll ihop och att Israel är ett så litet land. Det heliga landet är stort som Småland. Här bor bara 8 miljoner människor vilket gör att alla tänker globalt direkt. På ett coworking-kontor träffar jag ett bolag som sysslar med advokatförmedling i USA från Tel Aviv.

Vilka är då molnen på Tel Avivs startup-himmel? Samma som i Stockholm förstås. Att bo i mellanösterns mest dynamiska och toleranta stad är dyrt och i centrum är det ännu dyrare. Det verkar inte gnällas så mycket om personaloptioner, men emigrationen funkar inte. I Silicon Valley är häften amerikaner och hälften från resten av världen. I Tel Aviv är 97 procent från Israel och ynka 3 procent från övriga världen. Detta driver upp lönerna och gör jakten på talang ännu svårare. Nästa år ska man införa ett startup-visa på försök och funkar det bra kan initiativet permanentas. Det borde vi i Sverige planka rätt av.

Vad kan då vi mer lära av Israel? Det viktigaste tycker jag är att sätta fokus på det svenska försvaret. Nu när vår armé ska rustas upp för X antal miljarder och allmän värnplikt ska återinföras bör målet vara att skapa världens bästa utbildning och digitala entreprenörsdrivhus. Jag har inte gjort lumpen så jag ska inte ta någon expertroll, men min bild är att det svenska försvaret ligger något efter Israels...

Och med detta önskar jag alla Breakits läsare gott nytt år.

Läs mer