Sök

Därför kan Klarna få in kinesiska ägare nästa år - och 4 andra profetior

Tom Xiong

Tom Xiong

Krönikör

Kommer Klarna att få in storkapital från en kinesisk gigant? Kommer svenska spelbolag få in kinesiska ägare? Blir Volvo världsledande inom självkörning? Här är vad som skulle kunna hända under 2017, enligt den Kina-baserade krönikören och entreprenören Tom Xiong.

2016 har varit ett spännande år. Personligen har jag hunnit med att resa kapital, hittat ett grymt team, lanserat, gått till lönsamhet samt tagit in kapital igen med mitt nya bolag Move Shanghai. Dessutom har jag fått göra premiär som krönikör här på Breakit samt lanserat en helt ny podcast (Den Digitala Draken) – allt med grund i fascinationen för den enorma techindustrin i Kina.

Men ur ett större perspektiv var 2016 också året då vi i Sverige på riktigt fick upp ögonen för den kinesiska techscenens storhet.

# Giganten Tencents klev in på den skandinaviska spelmarknaden och köpte delar av finska Supercell och allas vår svenska favorit Paradox Interactive.

# Historien om hur världens högst värderade startup Uber förlorade mot konkurrenten mot Didi Chuxing på världens viktigaste samåknings-marknad (Kina).

# Mitt eviga tjat (och senare bevis!) om hur Facebook har gått från att leda till att kopiera kinesiska WeChat.

Och det här är bara början av det som komma skall. Så här kommer 5 profetior om hur vi i Sverige och Europa kommer att påverkas av den kinesiska techscenens framfart nästa år.

1. Kina blir världsbäst på fintech – och det påverkar Sverige

Alibaba blev världsbäst på e-handel tack vare brist på moget konsumentbeteende samt infrastruktur, vilket gav bolaget en unik möjlighet att bygga upp ett tajt ekosystem från grunden. Samma sak ser vi nu inom fintech (finansiella tjänster) i Kina med en stor mängd startups värderade till miljarder. Ur många perspektiv är de redan världsledande. 

När Alibabas fintech-del Ant Financial börsnoteras under 2017 till ett ryktat värde mellan 60 och 70 miljarder dollar (lika mycket som hela H&M – eller nästan 30 stycken Klarna) kommer det skapas en dominoeffekt som drastiskt ökar jakten på fintechbolag att investera i, från både Ant Financial men även andra fintechbolag/investerare. Där blir svenska startups naturliga möjligheter - tack vare att vi är bland de bästa i Europa på detta.

2. Kinesisk gigant köper in sig i Klarna?

Och högoddsaren då, med löften om partnerskap i Asien samt en nästan oändlig kassa, kommer Ant Financial, kanske stöttat av några av deras VC-kompisar, leda nästa kapitalrunda för Klarna. Ett bra sätt att satsa på Europa samtidigt som man kan börja måla in Paypal i ett hörn för den riktigt stora affären runt hörnet.

3. Kinesiska investeringar mångdubblas i svenska spelstartups

En lågoddsare är att Sverige (och Finland) kommer att producera väldigt många spännande spelbolag i framtiden. Den talangpool som finns på bolag som Dice, Paradox, King, Rovio, Starbreeze med flera är även ur ett globalt perspektiv helt gigantisk. Det finns tre väldigt naturliga anledningar till att kinesiskt kapital kommer vilja stötta alla dessa bolag. För det första finns det en tydlig exitplan (Tencent), för det andra behövs kinesisk stöttning för att kunna aktivera världens största spelmarknad (Kina). Och sist men inte minst, värderingarna för ”early stage” i Sverige tenderar att vara mycket lägre än i öst. 

Så alla ni som funderar på er nästa spelidé, speciellt inom VR/AR - se till att ha pitchdecket redo på kinesiska!

4. Volvo blir ledande inom självkörande bilar – med bas i Kina

Få har väl undgått partnerskapet mellan Uber och Volvo kring självkörande bilar i San Fransisco. Framgångsfaktorn bakom tekniken, enkelt uttryckt, är att samla data. Många av de kinesiska techbolagen har redan uttryckt stora ambitioner inom detta område, så det skulle inte vara helt osannolikt att Volvo tack vare sina kinesiska ägare lyckas sy ihop några avtal där man med stöttning från vissa städer och kanske Uber-konkurrenten Didi Chuxing lyckas sjösätta liknande projekt och därför ta väldigt stora kliv jämfört med de europeiska och amerikanska biltillverkarna. 

5. Delivery Hero blir ingångsporten för Alibaba eller Tencent

En europeisk spaning och en extrem högoddsare - men som kan vara rolig att fundera på. De kinesiska jättarna Alibaba och Tencent kommer sakta men säkert fortsätta sin internationella expansion och det är tydligt att de inte kommer köra det superamerikanska sättet, det vill säga att hårt lansera sina egna varumärken.

Men en sak som är säker är att de har lärt sig vikten av att kontrollera konsumenttjänster där användarna gärna ska göra flera transaktioner per dag. Exempelvis har deras investeringar i kinesiska motsvarigheter till Uber, Groupon och Foodora möjliggjort för dem att samla data och bygga digitala plånböcker som hanterar transaktionerna, som i sin tur har byggt deras kärnaffärer (exempelvis e-handel).

Så ett intressant case är Delivery Hero som via köpet av Foodpanda också är en stor spelare i Sydostasien.

Genom att utnyttja en sämre tillgång till kapital för Rocket Internet som äger Delivery Hero på grund av kräftgång på börsen skulle de slå många flugor i en smäll; via Delivery Hero skulle de både komma in på en konsumenttjänst som dagligen genererar faktiska transaktioner från miljoner konsumenter i både Europa och Sydostasien.

Låter inte så tokigt längre kanske?

Galna spekulationer eller kan det finnas något realistiskt i dessa 5 profetior? Det får framtiden utvisa. Hör gärna av dig om du har några egna tankar och funderingar – det är trots allt viktigare än någonsin att vi i Sverige börjar fundera på hur landet i öst kommer att påverka hela vår världsbild de kommande åren.

Till dess – gott nytt år och tack för att du har hängt med här på Breakit under 2016!

Läs mer