Sök

Därför är techkändisarna helt fel ute om personaloptionerna

Viggo Cavling

Viggo Cavling

Krönikör

Breakits krönikör har svårt att förstå de svenska startup-kändisarnas hårda kritik.

Så kom då regeringens förslag till personaloptioner i går - och som ett brev på posten protesterna från de svenska startup-kändisarna några timmar senare. Jag själv tycker att regeringens förslag är högst rimligt. Jag tror på en tydlig rågång mellan entreprenörer och tjänstemän. De senare kan välja mellan att arbeta på Ericsson som just nu håller på att sparka ett stort antal människor eller på Spotify som snart ska gå till börsen och som verkar ha mycket bra pengar i kassan och ett enormt kundintag. Var är det tryggast?

Kritiken mot regeringen inifrån startup-bubblan är sig lik - "vi tävlar om de bästa globalt och om vi kommer aldrig att bli unicorn med detta skattesystem".

Men försök att se detta ur regeringens perspektiv istället. Det stora problemet med startup-bubblan är att den producerar så få jobb. Ett litet gäng vill ha ett extremt bra betalt och en något större grupp, exempelvis de som hyr ut via Airbnb, kör Uber och levererar mat från krogen hem till folk, vill ha svart betalt.

När Mikael Damberg pratade på ett Breakit-event i våras pratade han mycket om samhällskontraktet. Vad bidrar våra svenska startups till det svenska samhällskontraktet? Självfallet en massa fantastiska företag och affärsnytta, men när det kommer till arbetstillfällen är det tunt. Den digitala revolutionens kärna är just detta. Datorerna ska göra mer, människor mindre.

Jag kan följaktligen förstå att regeringens förslag bara omfattar mindre företag. Speciellt eftersom förslaget ska passera en minst sagt stormig riksdag och ett krånglig EU. Det är också viktigt att förstå att detta är en början, inte slutet.

För några veckor sedan skrev jag här i Breakit om Small Business Administration (SBA) i USA. En myndighet som fungerar ungefär som Almi gör i Sverige, men med den stora skillnaden att de ser till att 23 procent av pengarna när staten köper upp något rejält (exempelvis ett JAS-plan) går till små och medelstora företag. Detta leder dels till att ett antal små företag kan växa och få ut sina produkter. Men det leder också till att det skapas en bättre brygga i USA mellan små och multinationella företag.

Många storföretag och den svenska staten säger att de älskar det svenska startup-undret, men det kommer till att köpa tjänster och produkter av dem händer det ingenting. Detta tycker jag är en större skandal än att det faktiskt kommer ett förslag från regeringen som gör att små företag inom den sektor som Breakit bevakar faktiskt får lättare att rekrytera kvalificerad person.

Läs mer