Sök

Damberg: Jag förstår att Spotify är besvikna - men jag är stolt

Personaloptioner

Mikael Damberg. Foto: TT.

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

Näringsministern försvarar optionsförslaget.

Klockan 08.30 måndag morgon inledde näringsminister Mikael Damberg och finansmarknadsminister Per Bolund sin pressträff på startuphubben Sup46 i Stockholm.

Trots platsen är det främst medier på plats, och inte så många startup-grundare. 

Redan innan dess hade förslaget som regeringen presenterade i en debattartikel på söndagen stött på en del kritik. Främst på grund av de begränsningar som finns i förslaget, som går ut på att enbart bolag med färre än 50 anställda får ta del av de mer förmånliga reglerna.

"Vi har valt att fokusera på de bolag som har störst behov av det och det är de nystartade och små bolagen, de som har svårt att rekrytera och behålla personal. Bolag som har 220 anställda har större säkerhet och möjlighet att lyckas", säger Mikael Damberg. 

Är du nöjd över det här förslaget?

"Jag är stolt över att Sverige för första gången får den här typen av regler för optionsprogram. Det är nödvändigt eftersom de nystartade, mindre bolagen inte har en chans att konkurrera om personal på samma villkor", säger han. 

Spotifys grundare har varit flitiga i debatten inför förslaget, och har varit kritiska till den utredning som lagts fram - och som regeringen i princip valt att gå på i sin helhet. Mikael Damberg säger att han haft mycket kontakt med Spotify både innan och efter förslaget.

"De är naturligtvis besvikna. Men jag tror inte att något riksdagsparti har ett förslag som hjälper dem. De förändringar som de vill ha till är en helt annan utredning, då måste man göra om hela skattelagstiftningen, något som skulle ta många år". 

"För oss är det viktigt att jobba på bred front, det handlar inte bara om personaloptioner utan även om bland annat bostäder och programmering i skolan", säger Damberg. 

Målet är att den nya lagstiftningen ska vara på plats den 1 januari 2018, men för att det ska kunna ske krävs att man jobbar snabbt enligt Damberg.

"Vi ska hålla högt tempo nu, det är fyra olika lagar som ska ändras", säger han.

Förslaget måste först godkännas av EU-kommissionen, något som ministrarna säger att de har gott hopp om.

Totalt beräknas förslaget kosta 210 miljoner kronor. Det är marginellt mer än de 180 miljoner som föreslogs i utredningen. Skulle större bolag som Spotify räknas in skulle det bli mer kännbart i budgeten. 

"Allt är självklart en ekonomisk prioritering. Utredaren har konstaterat att det är i tidig fas som bolagen har det svårast och därför behöver mest stöd. Det är därför vi koncentrerar insatserna dit", säger Damberg. 

SUP46:s medgrundare och vd Jessica Stark kallar förslaget "ett steg i rätt riktning" även om hon tycker att regeringen borde ha varit mer generös. 

"Det är inte startups man ska kompromissa med, Sverige hade behövt ett mer generöst förslag på det här området", säger hon. 

Förslaget kommer ingå i regeringens höstbudget och planen är att riksdagen ska fatta beslut i frågan i december om ett år. 

Läs mer