Sök

Bakom kulisserna: Därför älskar svenska stjärninvesterare Slush

Slush

Övre vänstra hörnet: Fredrik Wester & Lena Apler. Nedre vänstra hörnet: Sabina Wizander. Högra bilden: Aurore Belfrage och Jessica Nilsson

Jon Mauno Pettersson

Jon Mauno Pettersson

Chefredaktör

Vad är egentligen grejen med techeventet Slush? Breakit har pratat med flera av Sveriges tyngsta techinvesterare.

Igår fick jag besvara några frågor om techeventet Slush som just nu pågår i Helsingfors. Jag beskrev det då som en blandning av en gigantisk nattklubb, en konferens och ett nördigt LAN-party. Rök, neon och fester i kombination med en massa dragningar, produktpitchar och möten.

Lite som ett Almedalen – fast för tech.

Men precis som när man som journalist springer runt i Almedalen är det relevant att fråga sig: Vad är egentligen syftet med allt detta? Är det bara en stor och rolig branschfest eller skapas det faktiskt affärer och värde?

För att få svar på den senare frågan har jag pratat med ett antal av Sveriges tyngsta investerare som är på plats här på Slush. I samband med en exklusiv investerarlunch, i regi av bland annat riskkapitalbolaget Almi Invest, den svenska ambassaden i Finland och börsoperatören Nasdaq, tog jag rygg på både investerare och entreprenörer.

Totalt samlades ett fyrtiotal utvalda internationella investerare och affärsänglar för att träffa entreprenörer i en mötesform som enklast kan beskrivas som speeddating.

Två av dessa tungviktare är Jessica Nilsson, partner på Northzone (tidig investerare i Spotfy, Klarna och Izettle) och Aurore Belfrage på EQT Ventures.

“Slush är så oerhört stort så det är omöjligt att träffa alla genom att springa på varandra. Men vid den här typen av sidoevent, då samlas alla investerare, man träffar de svenska bolagen som är här och får koll på vilka som är i kapitalresning och var alla står. Det är två väldigt effektiva timmar”, säger Jessica Nilsson.

Aurore Belfrage fortsätter:

“Alla är på plats under begränsad tid för att prata om samma sak saker. Man springer på folk man träffat förut och får veta vad som har hänt sedan sist. Det behöver inte vara en timmes möte som tar tid av alla utan det kan räcka med tre minuter. Liksom, det här är sjukt coolt, vi har sajnat den här kunden nu, high five!”

Har ni träffat några roliga bolag här hittills?
“Jag har faktiskt träffat två. Men jag vill inte säga vilka det är”, säger Jessica Nilsson med ett skratt och sneglar på Aurore Belfrage.

Så det är lite konkurrens.
Ja, exakt.”

Blir du stressad nu, Aurore?
“Oerhört.”

“Nej, jag är faktiskt mest stressad över att jag ska gå på Jessicas middag ikväll för att få hänga med Jessica. Men jag fick precis höra att hon inte ens själv ska vara där. Jag känner mig lurad!”

Jessica Nilsson skrattar.

“Jag måste gå på Index Ventures (riskkapitalbolag, red.anm.) middag. Men jag möter upp! Förlåt!"

Just kvällsaktiviteterna kring Slush, exklusiva middagar och fester i riskkapitalbolagens regi, verkar vara en faktor som både entreprenörer och investerare värderar högt (åtminstone de som hamnar på gästlistan). Senare samma kväll samlades exempelvis både investerarprofiler och entreprenörer på en exklusiv fest (med tillgång till bastubad!) signerad Northzone.

En annan investerare som är på lunch-startupjakt är Sabina Wizander på det svenska riskkapitalbolaget Creandum, som investerat i bolag som Spotify, Vivino och Tictail.

“Både Slush och den här typen av mer stängda event är en bra chans att catcha upp med folk face to face. Det är mycket kafferast-snack som inte riktigt passar sig på Skype. Att alla är samlade i samma rum är väldigt effektivt, både för att kolla av läget med andra investerare men också bolag man haft kontakt med tidigare. Det blir en bra statusuppdatering.”

Har du hittat några lovande bolag?
“Ja, det tycker jag. Men många har jag varit i kontakt med tidigare. När Sverige samlas är det ju folk man känner sedan innan.”

Förutom klassiska riskkapitalbolag fanns även en rad kapitalstarka privatpersoner på plats i lokalen i samband med pitch-lunchen. En av dessa är Fredrik Wester, vars spelbolag Paradox Interactive nyligen börsnoterades till en värdering på 3,5 miljarder kronor.

I samband med noteringen sålde Fredrik Wester en del av sitt innehav i bolaget för över 200 miljoner kronor – pengar som bland annat kan komma att investeras i startups.

“Huvudsyftet för mig här är inte att investera, men jag har lyssnat på några pitchar. Det är kul med så mycket startups, det händer verkligen så mycket här", säger han.

Minst 177 svenska startups har meddelat att de är på plats på Slush i år, vilket är ett rekord.

Totalt besöker över 17.000 personer den techfestivalen.

Läs mer