Sök

Hur bra är Klarnas vd egentligen på att styra bolaget?

Klarna

Olle Aronsson

Olle Aronsson

Medgrundare

Klarna är förmodligen Sveriges mest framgångsrika techbolag. Men den senaste tidens tunga chefsavhopp reser en rad frågetecken kring hur väl rustat bolaget är för att ta nästa steg - att bli en global spelare inom finans.

Det är svårt att driva en startup. Klarnas grundare hör till det fåtal som har klarat det extremt bra hittills. Bolaget omsätter nu över 3 miljarder och är lönsamt sedan länge.

Ledningen har också, vilket många inte trodde, klarat av transformationen från fakturatjänst till helhetsleverantör av betalningar - och det med bravur.

Nu står Klarna inför nästa transformation: Att gå från fintech-bolag till bank och samtidigt expandera snabbt på stora marknader som USA och Storbritannien. Det innebär inte bara rejäla utmaningar på produktområdet - utan också att Klarna måste bygga en helt ny typ av organisation.

Det sistnämnda verkar lättare sagt än gjort. Breakits granskning visar att minst 15 höga chefer på Klarna har slutat eller sagt upp sig - bara det senaste året.

Det handlar om nyckelspelare som den vice kommersiella chefen Mikael Wintzell, som drev bolagets utlandsexpansion tillsammans med grundaren Niklas Adalberth som också slutat jobba operativt i Klarna.

Att finanschef, kreditchef och vice finanschef alla lämnar bolaget, samtidigt som Klarna är i färd med att försöka få banklicens, får också varningsklockorna att ringa. Inte minst när dessutom marknadschefen, varumärkeschefen, Norden-chefen och flera landschefer också har lämnat bolaget de senaste tolv månaderna.

I ett så framgångsrikt bolag kan man förstås fråga sig varför så många ändå väljer att hoppa av.

Min bild är att problemen ofta handlar om hur ansvar deligeras. Får en landschef på Klarna driva sin del av bolaget entreprenöriellt - eller lägger sig vd:n i beslut på detaljnivå? Är det tydligt för alla vem som bestämmer på finansavdelningen, marknadsavdelningen och så vidare?

Det är symptomatiskt att de källor som är kritiska vittnar om en tuff och toppstyrd kultur. Samtidigt ska det sägas att andra källor målar upp en mer nyanserad och positiv bild.

Ingenting är någonsin helt svartvitt.

Mer klart är att Klarna står i ett kritiskt läge, med USA-expansion och bankansökan, och att bolaget behöver rekrytera en lång rad nya chefer för att klara av utmaningen.

Ansvaret ligger tungt på de kvarvarande toppcheferna i form av vice vd:n Knut Frängsmyr, den kommersiella chefen Michael Rouse och förstås vd:n Sebastian Siemiatkowski.

Klarna är Sveriges mest framgångsrika techbolag. Men det är ingen garanti för att det förblir så i framtiden.

Läs mer