Sök

"Optioner är som löntagarfonder – borde vara drömmen för (S)"

SpotifyIzettlePersonaloptioner

Jacob De Geer hoppas att politiker, som finansminister Magdalena Andersson, ska lyssna. Foto: Janerik Henriksson/TT samt Yvonne Åsell/SvD.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Izettles Jacob De Geer om den heta stridsfrågan som fick Spotify att rasa i går kväll.

Under tisdagskvällen gick Spotifys grundare Martin Lorentzon till hård attack mot Moderaterna

Spotify vill kunna ta del av de mer generösa skatteregler kring personaloptioner som regeringens utredning föreslår ska gälla enbart för mindre bolag. 

Men även Moderaternas förslag innebär, om det skulle bli verklighet, att bolag som Spotify och Izettle hamnar utanför. De är helt enkelt för stora, eller för rika.

Izettles grundare Jacob De Geer levererade under tisdagskvällen en verbal smocka till landets politiker. 

 

De välfinansierade tech-bolagen får stundtals utstå kritik för sina högljudda krav, som i vissa läger uppfattas som provocerande.

Breakit träffade i förra veckan Jacob De Geer för en intervju, där han utvecklade sitt resonemang kring varför personaloptionsfrågan är så viktig. 

”Sverige är en fantastisk startplats för nya företag, som Izettle eller Spotify. Att vi har en väldigt digital befolkning ger oss jättestora fördelar som plattform för nästa generations digitala bolag”, säger Jacob De Geer.

Hans analys är dock att den fördelen försvinner, när andra länder i snabb takt bygger ut sin digitala infrastruktur. 

Ericssons jättenedskärning, där 3000 svenska jobb hotas, är ett exempel som Jacob De Geer menar talar för att det nya näringslivet – med den växande tech-scenen – behövs i det svenska samhällsbygget. 

”Vi kan inte längre lita på att de gamla storföretagen kommer att ge jobben. Det är ingen svensk rättighet att det ska vara så”.

Jacob De Geers budskap till politikerna är tydligt.

”De måste uppmärksamma att vi har ett försprång, men att andra länder kommer ikapp. Därför är det så viktigt att få med politikerna på tåget”. 

Optionerna är en symbolfråga. 

Men många techbolag menar också att bra villkor för personaloptioner är en nyckelfråga för om de svenska snabbväxande techbolagen ska kunna locka till sig kompetens i den globala konkurrensen om talang. 

”Ett optionsprogram som skapar grunden till att man kan dela med sig av sina företag, det borde vara drömmen oavsett om man är sosse eller moderat. Det är ju nästan löntagarfonder, att alla får vara med i bolagen”, säger Jacob De Geer och fortsätter: 

”Det är bara se till att det kommer på plats, istället för att älta fram och tillbaka kring om det är rättvist att någon tjänar en krona mer här eller där”.  

Förutom Izettles uppenbara egenintresse i frågan menar Jacob De Geer att Sverige som land skulle gynnas.

”Man borde titta på den samhällsekonomiska nyttan, och bara genomföra det så att vi är redo för framtiden”.

Skulle du själv ha tålamod att jobba politiskt?

"Nej, herregud. Det verkar hopplöst”.

Fotnot: Löntagarfonderna var usprungligen ett LO-förslag, som genomfördes i bantad form 1982 av regeringen Palme. Grundtanken var att företagen skulle dela med sig av sina vinster till arbetstagarna via speciella löntagarfonder. De kontroversiella fonderna – som var ett rött skynke för näringslivet – skrotades av den borgerliga regeringen efter valsegern 1991. 

Läs mer