Sök

Chalmers ventures ett år efter lansering – “Ligger precis på par”

Chalmers ventures

Marcus Bäcklund, investeringsansvarig på Chalmers ventures. Foto: Jonas de Lange.

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

För lite drygt ett år sedan presenterade teknikhögskolan Chalmers sin nya startupsatsning Chalmers ventures. Nu är investeringsverksamheten på rätt spår, hävdar cheferna.

Tunga västsvenska profiler som Lets deal-grundaren Alexander Hars och Spotify-grundaren Martin Lorentzon gick med som ambassadörer när Chalmers förra året presenterade sin startupsatsning och nya investeringsfond på 300 miljoner kronor.

Ansvarig för riskkapitalsatsningarna blev investeraren Marcus Bäcklund.

I februari i år gjorde Bäcklund  sin första såddinvestering med Chalmers pengar, i HR-startupen Winningtemp. Sedan dess har Chalmers deltagit i ett antal kapitalrundor från ett par miljoner och upp till över 20 miljoner kronor.

“Målet för 2016 var att göra ungefär 15 investeringar på helårsbasis. Hittills har vi gjort tio”, säger Marcus Bäcklund till Breakit.

Chalmers ventures är dock inte nytt i sig. I grunden är satsningen en sammanslagning av flera olika entreprenörssatsningar, som bland annat Encubator, Chalmers Innovations inkubator och Chalmers Innovation Seed Fund.

Tanken var att lägga ihop alla delar och göra det lättare för bolagen att se hela stegen de kan klättra på i Chalmers system.

Chalmers entreprenörsatsning utgörs idag av två delar: riskkapitaldelen och inkubatorverksamheten. I inkubatorverksamheten görs små ”försåddsinvesteringar” på bara några hundra tusen. Chalmers gör ungefär 20 stycken sådana per år. Totalt handlar det om ungefär 5 miljoner kronor per år.

Riskkapitaldelen gör huvudsakligen följdinvesteringar i bolagen som kommer ut från högskolans inkubator. Då handlar det om såddrundor av olika storlekar som alltid görs tillsammans med andra aktörer. Storleken på rundorna variarera men skolan lägger som mest 12 miljoner kronor på samma bolag över en hel investeringscykel, alltså genom flera kapitalrundor över flera år.

Riskkapitalbenet beräknas investera drygt 20 miljoner per år.

Marcus Bäcklund vill inte kommentera det totala beloppet han har investerat under det första året, men Chalmers Ventures vd, Linnéa Lindau menar att det inte borde vara så mycket kvar av årets budget.

“När det gäller de små försåddrundorna har vi legat på precis den dimensionen vi har tänkt. Vi har gjort 20 sådana investeringar. Lägger man ihop det med de större investeringarna skulle jag tro att vi ligger ganska exakt på par”, säger hon.

Medräknat de minsta rundorna är Chalmers utan tvekan en av Västsvergies mest aktiva investerare.

Att investeringstakten ökar i techbolagen är något många i Göteborg är glada för. Men det finns de som menar att högskolan inte använder sina resurser så effektivt som möjligt. Flera personer inom techindustrin i Göteborg som Breakit har pratat med har hävdat att Chalmers har en för stor befintlig portfölj.

I dagsläget har Chalmers ventures över 100 bolag i portföljen och har representanter i styrelsen i ungefär hälften av dem.

Trots att bolagen blir allt fler menar Markus Bäcklund att organisationen har en tydligare bild av vilka bolag man satsar på och inte än innan.

“Under det här året har vi successivt fokuserat portföljen och delat upp i det som är försåddsaktivitet coh en ventureportfölj. När det gäller själva ventureportföljen, alltså de bolagen med stor tillväxtpotential som har kommit lite längre är det ungefär 20 bolag”, säger Marcus Bäcklund.

Under året har bolaget även gjort två stycken så kallade exits, alltså sålt vidare sina aktier. Då rör det sig om IOT-bolaget Kombridge, som köptes upp av Tele2 tidigare i höst och Diasend – medtechbolaget som slogs ihop med sin amerikanska konkurrent. Hur bra de två affärerna har blivit för Chalmers vill han dock inte kommentera.

“Jag tycker att vi har hittat ett bra format här nu. Vi kommer fortsätta göra ungefär 15 investeringar om året och 3-5 exits”, säger Marcus Bäcklund.

Så portföljen kommer att bli ännu större?

“Den kommer nog att växa ännu lite mer men alla bolag kommer inte lyckas så i vissa fall kommer vi bli mer passiva ägare och spädas ut. Vi vill skapa värde men vi vill framförallt ha genomströmning. Att entreprenörsskapet ska frodas och ge möjligheter för unga människor att starta bolag”, säger Marcus Bäcklund.  

Samtidigt som han tycker att de har lyckats sätta en bra grund för den nya organisationen kommer han själv att ta ett steg tillbaka och gå ned till en halvtidstjänst. Han vill dock inte kommentera det i någon större utsträckning utöver att det handlar om hans familjesituation och att teamet kommer stärkas som en följd av hans nedskalade engagemang.

Vad har ni inte lyckats med?

“Oj, det är massor. Du ska bara se vår utvecklingslista. Vi försöker att leva som vi lär. Hela den här omställningen handlar om att lyssna på bolagen och försöka hjälpa dem att nå nästa utvecklingssteg”, säger Linnéa Lindau.

Rättelse: I en tidigare version av texten skrev vi att Chalmers entreprenörsskola var en del av Chalmers ventures. Detta stämmer inte utan det är Chalmers innovations inkubator som ingår i sammanslagningen. Vi ber om ursäkt för misstaget. 

Läs mer