Sök

Experterna: Din kod så länge du inte konkurrerar med den

Kerstin Ahlberg, doktor i juridik vid Stockholms universitet Foto: Press/TT/Henrik Montgomery

Viviana Canoilas

Viviana Canoilas

Reporter

Spelbolagen vill äga din kod - men är det verkligen helt lagligt? Vi har pratat med experterna.
"Mycket lutar mot att ett sådant avtal i domstolen skulle anses som oskäligt", säger Kerstin Ahlberg, doktor i juridik vid Stockholms universitet.

I Breakits granskning berättar flera spelutvecklare om villkoren som flera av de stora, svenska spelbolagen ställer. De vittnar alla om att det förekommer anställningsavtal som slår fast att spelbolaget äger all kod som skrivs på fritiden.

Det gäller oavsett om koden är till ett spel, vilket kan innebära konkurrerande verksamhet, eller någon helt annan typ av produkt.

“Jag vet att det finns spelbolag som inte uppmuntrar hobbyverksamhet, men själv är jag för det. Jag tror att du blir duktigare om du får hålla på med din hobbyverksamhet och tar med dig dina kunskaper till arbetsplatsen”, sa Martin Walfisz, grundare av spelbolagen Massive Entertainment och Planeto, till Breakit tidigare idag.

Trots avtalen som spelbolagen upprättar är det inte med säkerhet att de håller i rätten.

"Du får skriva vilka avtal som helst, det finns inga regler som säger hur ett avtal ska se ut. Det är först när det prövas i domstolen som det fastställs om avtalet är giltigt eller inte. Men det finns ingen seriös jurist som skulle skriva ett avtal om man vet att det inte håller vid en rättslig prövning", säger Fredrik Preetzmann, jurist på Juristakuten.

Han förklarar vidare att det dock finns ett specifikt regelverk för dataprogrammerare.

"Det säger att om du skapar en produkt som faller in i dina arbetsupgifter så hamnar upphovsrätten hos din arbetsgivare. Men om produkten inte faller in i dina arbetsuppgifter, då är det din kod", säger Fredrik Preetzmann och tillägger: 

"Avvägningen där i emellan kan vara finkänslig, att bedöma om det ingår i arbetsuppgiften eller inte."

Han tillägger dock att varje fall måste bedömas enskilt och att det inte går att dra några generella slutsatser. Det är även något som Kerstin Ahlberg, professor i juridik, håller med om.

"Mycket lutar mot att ett sådant avtal i domstolen skulle anses som oskälig, så länge det inte handlar om konkurrerande verksamhet. Men varje avtal talar för sig själv och det är svårt att ge några generella svar", säger hon.

En som inte håller med är Per Strömbäck, talesperson för Dataspelsbranschen. Han menar att hobbyverksamhet och konkurrerande verksamhet inte alls regleras i anställningsavtalen. Utan att det finns i lag och i praxis från Arbetsdomstolen.

"Det är något som företag i vår bransch har att rätta sig efter. Sedan kan man göra undantag och skriva på särskilda överenskommelse", säger han.

Per Strömbäck menar också att det enligt Arbetsdomstolen är upp till arbetsgivaren att bestämma vad som är konkurrerande verksamhet och bisyssla.

Flera programmerare skriver kod som inte alls är konkurrerande med spelbolaget. Varför äger spelbolaget det ändå?

"Det är praxis och inget som regleras i anställningsavtalen. Om du tittar på andra branscher så kommer du hitta exempel på att många av våra företag är mer generösa än i många andra branscher", säger Per Strömbäck.

Vad har du att säga till de kodare som vi har pratat med?

"Det är inte anställningavtalen som stipulerar, utan det är i så fall att man är missnöjd att man inte har fått göra de undantag man vill. Den anställde kanske är missnöjd att man inte har fått tillstånd till att driva bisyssla. Det är inte samma sak som stenhårda anställningsavtal", säger Per Strömbäck.

Läs mer