Sök

Sänkt skatt vid nyanställningar - men bara om du har enskild firma

RegeringenBudgetpropositionen

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

Satsningar på bredband, sänkta energiskatter och digitalisering av nationella prov. Men när det kommer till företagandet missade regeringen målet i den nya budgeten, menar Företagarnas vd Günther Mårder.

Visst finns det saker i Budgetpropositionen, som presenterades av regeringen idag, som kan vara positiva för det digitala näringslivet. Exempelvis satsningen på att slå ihop det statliga riskkapitalet under bolaget Saminvest, något som Breakit tidigare rapporterat om, att fler nationella prov ska bli digitala, att energiskatten för datahallar sänks samt satsningar på bredband.

En annan reform, som potentiellt skulle kunna vara positiv för startups, är en ny form av skattesubventioner för bolag som vill anställa någon för första gången.

I propositionen framgår det att lönekostnaden de 12 första månaderna för den förste anställde i en enskild näringsverksamhet ska sänkas med upp till 16 procent. Det sker via sänkt arbetsgivaravgift, allmän löneavgift och särskild löneskatt.

"En nedsättning på den del av lönesumman som inte överstiger 25 000 kronor per månad, vilket motsvarar en ersättning på 300 000 kronor per år, torde vara tillräckligt för att utgöra ett incitament för att anställa", skriver regeringen i budgetpropositionen.

Men alla jublar inte över förslaget. Enligt Günther Mårder, som är vd på intresseorganisationen Företagarna, är tanken med att subventionera nyanställningar rätt - men genomförandet bristande. 

Han menar att förslaget borde riktat in sig mot aktiebolag, snarare än enskilda firmor.

“Att subventionera anställningar i enskilda firmor innebär att man utsätter personer för enorma risker. Det finns många tragiska historier där personer använt enskild firma på ett helt felaktigt sätt och sedan fått ett solidariskt betalningsansvar”, säger han.

Han menar att det därför snarare borde tillkomma en straffavgift för att anställa i egen firma.

“Så att man istället driver folk mot att bilda aktiebolag”, säger han.

Enligt Günther Mårder är det enkla svaret till att regeringen nöjt sig med enskilda firmor - pengar.

“Den här typen av reform som presenterats kostar nästan ingenting. Hade man gjort samma sak fast för aktiebolag hade kostnaden varit en helt annan, men också antalet jobb som skapas”, säger han och fortsätter:

“Men tänket kring att stimulera bolag att ta in sin första anställda är ett första steg och det första skarpa förslag vi sett på området. På så sätt är det en viss seger”, säger han.  

Läs mer