Sök

Sällan har det varit enklare att få in kapital till sin startup som nu

riskkapital

Stefan Lundell, reporter Breakit

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Breakits Stefan Lundell om riskerna med det glödheta investeringsklimatet.

Först av allt måste jag gå i polemik med min egen rubrik. Det är aldrig enkelt att få in riskkapital till sin startup. Att påstå det vore att samtidigt håna alla de drivna och duktiga svenska entreprenörer som sliter livet ur sig för att övertyga investerarna att gå in i just deras bolag. För att gå igenom nålsögat hos riskkapitalisterna är kraven på dig som entreprenör höga - ingen tvekan om det.

Med det sagt vill jag ändå hävda att det just nu är ett riktigt guldläge för svenska techbolag i behov av riskkapital. Pengarna formligen sprutar in i techsektorn från alla håll och kanter. Senaste exemplet kom på måndagsmorgonen då affärsängeln Erik Byrenius presenterade ängelnätverket Nordic makers som ska investera i techbolag. Det kommer i sammanhanget bli en relativt blygsam satsning på runt 20 miljoner kronor per år men ändå ett tydligt tecken i tiden. Nästan varje vecka aviseras nu nya svenska riskkapital-initiativ. I samband med Sthlm Tech Fest gick Northzone ut och berättade att de fått in över 3 miljarder kronor till sin nya fond. Några dagar senare vad det entreprenörerna Sara Wimmercranz och Susanne Najafi som berättade om sin nya fond uppbackade med över 100 miljoner kronor från bland annat H&M-chefen Karl-Johan Persson.

Lägg därtill spelare som Industrifonden, EQT Ventures, Creandum, Atomico och Index så går det lätt att summera ihop över 10 miljarder kronor som mer eller mindre är öronmärkta för den nordiska techscenen. 

”Det finns hur mycket pengar som helst där ute”, konstaterade en av Sveriges mest framgångsrika techinvesterare när jag träffade honom i förra veckan.

Förklaringarna till det stora intresset är såklart många. Men två av de viktigaste är det extremt låga ränteläget och att vi i Sverige har ovanligt många spännande bolag inom tech.

I grunden är det så klart positivt att tillgången på kapital är så god. Risken är att dåliga idéer som inte borde fått finansiering ändå får det. Men personligen är det inte detta som oroar mig mest. Ett betydligt större hot mot den svenska techindustrins tillväxt är bristen på kompetenta medarbetare. För samtidigt som sektorn formligen badar i riskkapital är det nästan omöjligt att få tag på vassa utvecklare och programmerare. Det är den verkligt trånga sektorn och där måste snart något ske om inte tillväxten ska stagnera.

Vi på Breakit är faktiskt ett mycket talande exempel på just detta. När vi sökte riskkapital innan sommaren tog det bara en månad att stänga finansieringsrundan - men jakten på en programmerare pågår fortfarande. 

Läs mer