Sök

Snabbväxande e-handlare slåss om lagerlokaler i storstan

CoopSavillse-handel

Claudio Bresciani / TT och Vilhelm Stokstad/TT

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

Ny rapport: Växande e-handel och kundernas ökade leveranskrav skapar lagerproblem.

När kunderna ställer allt högre krav på snabb leverans blir också logistiken viktigare för e-handlarna. För vissa branscher, till exempel hemleverans av mat, blir därför också lagrets placering extra viktigt.

Det i kombination med att e-handeln växer snabbt, med nära 20 procent om året, har gjort att efterfrågan på både lager och mark har drivits upp, visar en ny rapport från fastighetsrådgivningsföretaget Savills.

Enligt Peter Wiman, analyschef på Savills i Sverige, kommer den här utvecklingen leda till att efterfrågan på mindre lager i närheten av storstäderna ökar ytterligare.

“För e-handlare med krav på korta leveranser så är lager nära stadskärnan en prioritet. Den stora utmaningen främst i storstäderna ligger i att varorna ska leveras till kund och de flesta rapporterna på området visar att kundernas förväntningar på leverans förändras väldigt snabbt”. "

“Man vill inte ha paketet till sitt lokala Ica, utan man vill ha dem hem kvällstid eller till sin arbetsplats”, säger han.

Särskilt tydlig är den här trenden bland personer mellan 20-30 år.

“Det är också de som är mest aktiva, många av dem skulle gärna ha leverans nästkommande dag, det kommer ställa nya krav på logistiken, man måste komma närmare konsumenterna”, säger Peter Wiman.

Att hitta lämpliga lagerlokaler centralt i Stockholm kan dock vara knepigt. På andra håll i landet är det snarare tvärtom, många kommuner slåss om att få stora centrallager placerade på sin mark. Men enligt Peter Wiman är det för många e-handlare inte aktuellt att förlägga sina lager utanför storstadsområdena.

“Jag kan ta ett exepmel. Ett område som växer väldigt snabbt är hemleverans av matvaror. Det går inte att skicka till Stockholm från ett centrallager i Västerås”, säger han.

Det är ett skäl till att Coop, som nyligen gett sig in i matpåsekriget med en “smart” matpåse, valt att förlägga ett plocklager för e-handelsvaror till Kungens Kurva i Stockholm. Trots att det är dyrt.

Det rör sig om en så kallad ‘darkstore’, en butik som inte kommer ha några kunder utan där man bara kommer packa e-handelsvaror.

“Kungens kurva har tillsammans med Barkaby den högsta hyresnivån när det kommer till volymhandel, Coop har alltså valt ett så pass kostsamt läge för att man inser att man måste ligga nära stan - så att man snabbt kan få ut varorna till konsumenterna”, säger Peter Wiman.

Ett problem för e-handeln i Stockholm är att många industriområden har förvandlats till bostadsområden. Det finns helt enkelt inte så mycket mark att bygga på.

“Man planlägger relativt lite för lager och logistik och mycket av det som planläggs ligger långt ifrån Stockholms city”.

Därför ökar även spekulationerna i lagerfastigheter, vilket innebär att lager byggs utan att det finns något klart kontrakt med en hyresgäst.

En annan trend är att allt fler utländska investerare köper logistiklager i Sverige.

“Det är en tillgång som man känner igen, för en europeisk investerare är det ingen större skillnad att köpa logistik i Frankrike, Danmark, Sverige eller Holland”.

“Det är också ett segment där de svenska institutionella fastighetsbolagen inte är speciellt aktiva. Så konkurrensen är inte lika stor i Sverige som i andra länder i Europa”.

Läs mer