Sök

Flera svenska verkstadsjättar tackade nej till att köpa Arcam

ArcamIndustrifonden

Arcam har 3d-skrivare för flygindustrin och implantat-industrin. Foto: Arcam och TT

Olle Aronsson

Olle Aronsson

Medgrundare

General Electric vill köpa det svenska 3d-skrivarbolaget Arcam för 6 miljarder. För tre år sedan försökte techinvesteraren Industrifonden sälja sina 25 procent av Arcam till svenska verkstadsjättar - men de fick nobben överallt.

Ännu ett framgångsrikt svenskt teknikföretag är under uppköp - och som oftast är köparen amerikansk. Det hade dock kunnat gå annorlunda.

Den svenska techinvesteraren Industrifonden var huvudägare i Arcam fram till bara för ett par år sedan.

“Vi började sälja av successivt 2013 och det sista sålde vi i maj 2015. Vi försökte få stora svenska industriföretag intresserade av Arcam, när vår post på 25 procent skulle byta ägare. Men ingen tyckte riktigt att det passade”, säger Thomas Carlström som var investeringsansvarig för Arcam på Industrifonden i 15 års tid och även satt i styrelsen under större delen av den tiden.

“Jag kan förstå det på ett sätt, eftersom bolaget hade en ganska hög värdering och inte omsatte så mycket. Men om man har framtidsglasögonen på sig ser man ju potentialen”, fortsätter han.

Vilka var det som tackade nej?
“Jag vill inte peka ut någon aktör. Men jag kan säga så mycket som att flera stora svenska verkstadsbolag tackade nej till att köpa vår post”, säger Thomas Carlström.

Arcam grundades 1997 och Industrifonden kom in som finansiär första gången 1999. Den kapitalrundan skedde genom ett lån till Arcam, som redan då var börsnoterat.

“Det var en diskussion internt då om vi på Industrifonden skulle gå in i ett noterat bolag. Men jag tyckte att det såg intressant ut. Bolaget hade då precis bytt teknik och börjat använda den metod som gäller idag, där man smälter metall med en elektronstråle”, berättar Thomas Carlström.

I slutet av 2001 tog den nuvarande vd:n Magnus René över som vd för Arcam. Det var en viktig bidragande faktor till att Industrifonden valde att gå in med aktiekapital i 3d-skrivarbolaget.

“Sedan följde en extremt jobbig period, med många nya emissioner och jakt på kapital. En del ägare tröttnar och andra hänger kvar. Jag måste säga att Magnus René gjorde ett strålande jobb under den här perioden, och ända fram tills nu. Han har verkligen hållit fast vid sin strategi, att Arcam ska sälja till flygmotor-kunder och kunder inom medicinska implantat”, säger Thomas Carlström.

Industrifonden deltog under 2000-talet i flera nyemissioner i Arcam. De sista aktierna såldes alltså av så sent som i maj 2015. Investeringen blev en av Industrifondens bästa hittills, med 17 gånger pengarna och en reavinst på över en halv miljard kronor.

Idag har Arcam de största företagen i världen inom flygmotorer som kunder. En sådan kund är amerikanska General Electric, som nu vill köpa ut Arcam från börsen.

“General Electric har varit intresserade länge av Arcam. Idag finns det inte så jättemånga 3d-printade detaljdelar i flygplan, men det kommer att förändras framöver. Det går att bygga mycket lättare delar vilket får ner bränsleförbrukningen”, säger Thomas Carlström.

Hur ser du på Arcams framtid med General Electric som ägare?
“Jag tror att de har en alldeles lysande framtid framför sig. 3D-printingen är bara precis i början av sin utveckling. Sedan är jag förstås väldigt glad att vi på Industrifonden tillförde värde på Arcams resa i så många år".

Läs mer