Sök

Han struntar i klassiskt riskkapital – satsar på klassiska samarbeten

Teenage Engineering

Jon Mauno Pettersson

Jon Mauno Pettersson

Chefredaktör

Istället för riskkapital satsar dem på samarbeten med aktörer som Cheap Monday, Ikea och Absolut – och visionen är att bli statliga. Möt Teenage Engineering och grundaren Jesper Kouthoofd.

Jesper Kouthoofd är karismatisk när han står på scenen på StartupDay i Stockholm. Han visar upp hur Teenage Engineerings synthar och samples fungerar – bland annat genom att fånga upp en radiokanals sändning, klippa ut ett par ord ur sändningen och loopa sekvensen.

Det är ibland en tunn linje mellan totalt koas och kreativ musik.

Men visst är det roligt.

Jesper Kouthoofd var med och grundade klädmärket- och reklambyrån Acne och har tidigare arbetat som regissör. De senaste tio åren har han, och ett gäng kollegor, däremot arbetat med att utveckla hårdvara och synthar i ett garage i Stockholm.

Vilka är det som använder era produkter egentligen?

”Det är en jävla massa dårar, höll jag på att säga. Men i princip alla stora stjärnor har vår synth och jag vet Hans Zimmer har använt den till musiken i Interstelllar och Spiderman-filmerna. Även spelföretagen gör ljudeffekter, och hiphoproducenter och Jay Z använder den. Så det är rätt blandat.”

Vad är grejen med er synth?

”Det är den första synthen där gränssnittet är helt annorlunda jämfört med hur det varit tidigare. Den är portabel, och ska man förenkla så är kan man säga att det är synthvärldens Macintosh. Alla kan använda den, men har fortfarande ett djup. Den är väldigt lekfull.”

Hittills har bolaget, som 2013 omsatte 17 miljoner kronor, inte tagit in något riskkapital. Istället har man satsat på olika former av samarbeten med, i techsammanhang otippade, bolag som Ikea, Cheap Monday (H&M) och Absolut.

”Vi är inte rädda för riskkapital, vi är snarare rädda för konsekvensen av att ta in kapital från en part som har en annan bild än vad vi har. Men vi är väldigt öppna för riskkapital annars."

Vad kan gamla svenska bolag tillföra som det klassiska riskkapitalet inte kan?

"De har ganska mycket som de kan lära nya företag. Stora företagen idag har generellt sett funnits väldigt länge. Ett företag som Ikea har tvingats återuppfinna sig själva hela tiden, och de blir bara bättre med tiden. Det finns mycket att lära av dem."

"Sedan har jag en supersjuk idé som jag försöker pitcha in, och det är att vi ska bli ett statligt bolag. Med allt vad det innebär. Så vi experimenterar. Vi stänger inga dörrar.

Du vill att ditt bolag ska bli statligt?

”Jag tänker att vi typ blir verket för innovation och utveckling. Jag känner att det vore kul! Det finns massa roliga fördelar att vara statligt ägd, typ att alla skolor skulle börja använda ens grejer."

Är statliga bolag så innovativa då?

”Men det är det man kan förändra. Statens finansierar redan massa unga techföretag och idéer, det ligger i statens intresse. Därför tänker jag om det vore ännu coolare om de även kunde äga innovationen."

"Men jag är inte helt säker på att den här idén är förankrad med mina partners…”

Läs mer