Sök

Koreanskt miljardbolag hemlig investerare i svenska Acconeer

AcconeerFingerprintLunds universitet

F.v. Mikael Egard (medgrundaren), Lars Lindell (vd), Mats Ärlelid (medgrundare) Mårten Öbrink (investerare). Foto: Pressbilder.

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Korenska techjättar, Fingerprint-toppar och techprofiler. Här är ägarna bakom radartillverkaren Acconeer.

Tidigare på måndagen kunde vi rapportera att radarbolaget Acconera planerar en börsnotering efter en kapitalrunda på 60 miljoner kronor.

Då ville inte bolagets vd Lars Lindell kommentera hur ägarbilden ser ut. Nu har dock Breakit tagit del av dokument som visar hur det låg till innan den senaste emissionen på 60 miljoner kronor.

Enligt handlingar på bolagsverket hade grundarna Mikael Egard och Mats Ärlelid redan då bara kvar 16 procent av bolaget. Samtidigt satt riskkapitalbolaget BGA Invest som största ägare med 20 procent av innehavet.

Acconeer har utvecklat en särskilt liten radar som bland annat ska kunna användas i mobiler för ansiktsigenkänning och geststyrning.

Därför är det även intressant att märka sig att bolaget har fått in två viktiga industriella investerare. Det handlar om de koreanska bolagen Uniquest och Dreamtech som båda är underleverantörer till konsumentelektronikföretag som Samsung och LG.

De två ägarna som sitter på ungefär 7,5 procent vardera kan därför bli viktiga partners i framtiden.

Uniquest är noterat på Koreabörsen. Förra året omsatte bolaget över 2 miljarder kronor och gjorde en vinst på över 100 miljoner kronor.

Under åren har bolaget även fått in en rad privata investerare. Bland dem hittar man en rad personer med nära kopplingar till det mycket omtalade halvledarbolaget Fingerprint Cards. Bland annat sitter Fingerprints nuvarande sälj- och marknadschef, Thomas Rex, i styrelsen för bolaget. Där sitter även Tord Wingren – före detta styrelseordförande i Fingerprint.

Han äger aktier i Acconeer tillsammans med en rad andra personer genom ägarbolaget Winplantan. Där finns även Hans-Göran Stennert med. Han är tidigare styrelseordförande för Ikea och tidigare delägare av Fingerprint. Där sitter även Magnus Wide som representerar Menmo Ventures innehav. Totalt äger Winplantan ca 17 procent av bolaget.

Med på listan över ägare finns ytterligare ett namn som är känt för många startupnördar – i varje fall i Malmö.

Mårten Öbrink, som är vd på Malmö-inkubatorn Minc, sitter på en aktiepost på närmare en halv procent. Även Acconeers vd Lars Lindell sitter på ungefär en halv procent av aktierna.

Utöver de nämnda profilerna sitter bland annat Lunds Universitet på 7,4 procent av aktierna och Lars-Erik Wernersson, professor i nanoelektronik på just Lunds universitet på 8,4 procent av aktierna.

Den befintliga ägarstrukturen kommer sannolikt att ändras markant efter den senaste gigantrundan.

Vem som har investerat nu är fortfarande oklart men man kan tänka sig att de koreanska investerarna är en av få som har kapacitet att försvara sitt existerande innehav och göra en följdinvestering på den här nivån.

Läs mer