Sök

KNC Miner-köparen: ”Blir bitcoin-priset för lågt stänger jag av”

KNC MinerGogreenlight

KNC Miner tas över av entreprenören Sten Oscarsson. Foto: Pressbilder.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Sten Oscarsson ska göra det som KNC Miner inte klarade. Samtidigt är han totalt osentimental när det gäller bitcoingruvan i Boden.

Att datacenter drar mycket el har både Facebook och den svenska bitcoinjätten KNC Miner fått erfara. 

De båda bolagen valde att lägga sina serverhallar i Norrland, delvis på grund av det kallare klimatet som bidrar med naturlig avkylning. 

Det räckte inte för KNC Miner, som tvingades ansöka om konkurs tidigare i år.  Enligt grundaren Sam Cole var höga elpriser och mördande konkurrens från Kina två huvudorsaker bakom konkursen i bolaget som backats upp med mer än 200 miljoner kronor i riskkapital.

Nu kliver en för många av Breakits läsare helt okänd figur in som köpare av KNC Miners verksamhet.

Nystartade Gogreenlight, grundat av Sten Oscarsson, ska utveckla, bygga och äga datacenter med ”ny inbyggd teknik för energiåtervinning”. Det är även receptet som ska göra bitcoinbrytningen i Boden lönsam.

Givet att vissa formella villkor uppfylls tar Gogreenlight över KNC Miners verksamhet och kvarvarande personal inom kort.

”Vi bygger en helt annan infrastruktur, där vi kommer att återvinna nära 100 procent av den energi som förbrukas. Det är ganska svårt när det kommer till traditionella datacenter, och kräver ny teknik”, säger Sten Oscarsson till Breakit. 

Han erkänner utan omsvep att hans kunskaper om kryptovalutan bitcoin, där nya virtuella mynt skapas genom att superdatorer tävlar mot varandra genom att lösa avancerade beräknningar, var högst rudimentära innan KNC Miner-affären seglade upp.

Ändå påstår Sten Oscarsson att övertagandet av KNC Miners verksamhet, en affär som är villkorad och där köpeskillingen inte är offentlig ännu, inte innebär någon risk för honom. 

Det är ett uttalande som kan låta konstigt mot bakgrund av att en rad prominenta riskkapitalister har gått på pumpen rejält i KNC Miner.

För att förstå får vi titta på Sten Oscarssons bakgrund.

Han äger och driver sedan 16 år tillbaka företaget Borderlight, som levererar it-tjänster åt den offentliga sektorn. Bolaget omsatte nära 100 miljoner kronor, och redovisade ett resultat efter finansiella poster på 25 miljoner kronor 2015.

Sten Oscarsson är enligt egen uppgift ensam ägare till både Borderlight och nystartade Gogreenlight, alltså det bolaget som köper KNC Miners verksamhet. 

Han finansierar köpet med befitliga medel från sitt bolagsbygge. 

Osäkerheten kring bitcoinkursens utveckling, och bitcoinhalveringens effekter för lönsamheten för bitcoinbrytare, skrämmer inte Sten Oscarsson. 

”Vi jobbar med att bygga upp trygga affärsmodeller, och tar ingen risk. Vi jobbar tvärtom med att eliminera risk”. 

Hur ser du på osäkerheten i hur bitcoinkursen kommer att utvecklas?

”Det har ingen större betydelse. Skulle kursen under en period sjunka så mycket att det inte blir lönsamt så stänger vi av och väntar tills det blir lönsamt igen”.

Gogreenlight ska inte stå och falla med att KNC Miners datacenter i Boden kan trolla fram virtuell valuta ur tomma intet. 

”Vi har redan en väldigt stor konsumtion på denna typ av datacenter. Nu tar vi över KNC Miners verksamhet och personal och för in den i ett nytt koncept för att äga och driva datacenter. Men visar det sig att det är bristande lönsamhet i bitcoin så avvaktar vi till det är lönsamhet igen”, säger Sten Oscarsson. 

Gogreenlight vill med sina datacenter skapa en ”helt ny och nära 100 procent ren energikälla för fjärrvärme”. Spillvärmen från KNC Miners bitcoinmaskiner ska alltså användas till att värma upp svenska hushåll.

Samtidigt tar bolaget upp kampen mot många av världens mäktigaste it-bolag, som försöker driva företag och myndigheter mot att lagra sin data i molnet.

Läs mer