Sök

Brottsportalens virtuella bankfack hjälper stöldgods hitta hem igen

Brottsportalen

Ägarna Kerstin Bäckström och Susan Kristiansen, även vd, av Brottsportalen

Viviana Canoilas

Viviana Canoilas

Reporter

Susan Kristiansen och Kerstin Bäckström hjälper polisen att lösa brott med Brottportalens virtuella bankfack och robotsökningar.

Sommaren är över och det är äntligen dags för vår maraton-serie Veckans Break igen – där vi varje vecka berättar om en nylanserad tjänst  eller produkt.

Först ut efter sommaren är entreprenörerna Susan Kristiansen och Kerstins Bäckströms brottsbekämpande sajt – Brottsportalen.

“Syftet med Brottsportalen är att stulet gods ska hitta hem igen med vår matchningsfunktion. Många gånger händer det att polisen har stöldgodset utan att ägaren någonsin får reda på det”, säger Susan Kristiansen.

Med matchningsfunktionen kan hittegods och beslag från polisen bildmatchas med saker som personer anmält försvunna.

Nu i dagarna lanseras en ny tjänst – ett virtuellt bankfack. Där du kan lägga in bilder på dina ägodelar eller på viktiga dokument. 

“Det fina med bankfacket är att om du blir av med dem genom stöld kan du snabbt göra en efterlysning på sajten. Du behöver inte tänka på att skicka bilder till försäkringsbolagen eller polisen. Allt sköts genom Brottsportalen”, säger Susan Kristiansen.

Sajten kan också söka av olika köp - och säljsajter med sina sökrobotar för att hitta eventuellt stöldgods som ligger till försäljning.

Tjänsterna uppskattas av polisen, tull och försäkringsbolagen, säger Susan Kristiansen. 

"De gör stora besparingar i form av tid och pengar genom att enkelt hitta stöldgods, lösa brott och förhindra häleri", säger hon.

Affärsmodellen går ut på att privatpersoner betalar en årsavgift från 199 kronor - då ingår det virtuella bankfacket. Idag har Brottsportalen 12.000 användare.

Varför tror du att det finns en efterfrågan?
“Jag blev själv utsatt för inbrott för några år sedan i mitt hem i Göteborg och blev av med min mormors silverring. Den var nog inte värd så mycket i pengar, men för mig var affektionsvärdet högt. Jag saknar den fortfarande och jag tror att det finns fler som har varit med om liknande saker som jag”, säger Susan Kristiansen.

Läs mer