Sök

Här är segmenten som lockar de svenska investerarnas intresse

Industrifonden

Björn Bergström på Industrifonden. Foto: Press.

Sara Lindmark

Sara Lindmark

Reporter

Ängelinvesterare pumpar in allt mer pengar i svenska techbolag medan riskkapitalbolagen blir allt mer avvaktande. Ny rapport visar detaljerna bakom investerarnas satsningar.

I fredags, på juli månads första dag, kunde vi berätta hur mycket riskkapital som svenska techbolag har tagit in under det första halvåret 2016. Sammanlagt handlar det om 12 miljarder kronor och 167 kapitalanskaffningsrundor. Vi gjorde även en stor sammanställning som visade att Spotify, Soundcloud och Starbreeze tagit in allra störst summor.

Men vi på Breakit är inte de enda som brinner för statistik. I dag presenterar även riskkapitalbolaget Industrifonden en analys av investeringstakten i svenska privata bolag under första halvåret 2016.

I den framgår bland annat att ängelinvesterare är mer aktiva än någonsin och kapitalflödet är stort när det gäller tidigare skeden. När det däremot kommer till större rundor, 5 miljoner dollar och uppåt, är kranarna desto hårdare åtskruvade.

Bolagen behöver bevisa mer för att kunna ta in nästa runda, både vad gäller affärsmodell och tillväxt.

“Ängelinvesterare har gått in mer än någonsin i tidiga skeden medan det är mer försiktighet från VC-bolagens sida vad gäller större rundor. Den amerikanska marknadskorrigeringen påverkar absolut. Samtidigt har det inte tagit tvärstopp utan det finns fortfarande mycket kapital tillgängligt, men det blir tuffare och man måste bevisa mer”, säger Björn Bergström, investeringsansvarig på Industrifonden.

Även om det talas mycket om utländska investerare så är det fortfarande svenska investerare som spelar störst roll på Sveriges startupscen. De som varit mest aktiva hittills i år är Almi invest, Industrifonden och Northzone.

“Utländska investerare var involverade i mindre än en femtedel av finansieringsrundorna och går främst in i större rundor när bolagen har kommit längre och bevisat mer”, säger Björn Bergström.

Fintech utmanar en traditionell bransch och är också den populäraste sektorn bland investerare. 12 procent av alla rundor har investerats i fintechbolag senaste halvåret.

“Konsumenter har lågt förtroende för banker och andra finansaktörer, vilket ger fintech-bolag en möjlighet att vinna kunder genom att satsa fullt ut på kundrelationer och effektivisering”, säger Björn Bergström.

Vad tror du om utvecklingen framåt?

“Det är supersvårt att spekulera, det beror så mycket på hur marknadsklimatet i USA utvecklas. På kort sikt kommer det att ligga mycket fokus på att bolagen måste bevisa sig för att ta in nästa runda. Det betyder inte att man måste vara lönsam i dag men man måste tydligt kunna bevisa hur man ska bli det”.

Industrifondens sammanställning visar att svenska techbolag fått in sammanlagt 10,2 miljarder kronor under första halvåret 2016. Den största skillnaden jämfört med Breakits sammanställning är att Industrifonden inte har räknat med Soundclouds runda på 800 miljoner kronor. 

Läs mer