Sök

Fredrik Wester: “Börsnoteringen har varit ett reningsbad”

Paradox Interactive

Paradox interactives vd Fredrik Wester. Foto: Johanna Ekström

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

Spelbolaget Paradox vd Fredrik Wester talar ut om tvekan inför börsnoteringen, de nya miljarderna och varför det är viktigt att fortsätta äta falukorv och makaroner.

När Breakit träffar Fredrik Wester i ett litet, fönsterlöst och svartmålat rum på Paradox kontor på Södermalm har det gått exakt en vecka sedan sist vi sågs.

Då var han omgiven av figurer från Paradox Interactives olika spel och ringde i den klassiska börsklockan på Nasdaq i Värtahamnen, medan konfetti föll från taket.

Sedan dess har Paradox-aktien stigit med över 40 procent. Fredrik Wester äger en tredjedel av företaget.

De senaste veckorna runt börsnoteringen har varit intensiva, men roliga, berättar han. Det märks när Fredrik Wester pratar att tempot fortfarande är högt. Det går snabbt och han svarar effektivt på frågorna.

“Det är jättekul att det går uppåt, det betyder att folk tror på bolaget. Men jag ska inte sticka under stol med att det så klart finns en del inbyggda förväntningar i det. Det förväntas att vi ska fortsätta leverera”, säger han.

Känner du press kring den hajp som uppstått?
“Ja, men hade jag varit livrädd för press hade jag inte gjort det här. Jag jobbar delvis bättre under press och när folk har förväntningar på mig. Det gör det enklare för mig att prioritera och förklara för andra var vi ska”.

“Det här har varit lite av ett reningsbad för mig när det kommer till vilka affärer vi gör och varför”, säger han.

Fredrik Wester började som affärsområdeschef på det som då hette Paradox entertainment. Han halkade in på ett bananskal när han drog en affärspitch för den dåvarande vd:n och grundaren Fredrik Malmberg. Den handlade om en uppföljare på rollspelet Mutant, något som han och sju kompisar hade ägnat sig åt att ta fram på fritiden.

“Då sa han att det var ett slöseri med tid att jag skulle sitta och göra pappersrollspel som säljer 3.000 exemplar och tyckte att jag borde jobba för dem istället. Jag var konsult då och lite trött på det, så jag tänkte att jag kunde prova”, säger han.

När Paradox skulle lägga ner 2004 tog Fredrik Wester över bolaget, som då hade sju anställda.

Fredrik Wester är från Umeå. Mamman är psykolog i grunden som doktorerat i pedagogik, pappan var aktiv i näringslivet inom Sparbanken och Folkets hus. Det entreprenöriella kommer främst från farfar som drev en Ica-butik.

Han säger att  han har varit en gamer sedan han var sex år. Ett annat intresse har varit Japan. Det gjorde att han sökte in till Handelshögskolan i Göteborg, där det finns ett program med Japan-inriktning, och tillbringade något år i Sapporo.

Någon examen från Handels blev det dock inte, ex-jobbet och en överbliven statistikkurs är kvar. Något som Fredrik Westers mamma har varit på honom om från och till.

“Hon sa alltid till mig att jag måste ta min examen, för den dag jag vill börja forska måste jag ha en examen. Den dialogen hade vi under en rätt lång tid, men nu har hon släppt det”, säger han.

Nu har Paradox blivit en framgångssaga, men så var det inte de första fem åren efter att Fredrik Wester tagit över som vd.

“De första åren hade vi svår cashflowbrist. Vi drev bolaget hårt mot tillväxt, tog alla pengar och lade i nya projekt. Det blev lite svajigt ett tag”, säger han.

Men det tuffaste året tycker han personligen var 2014. Då hade två spelreleaser inte nått upp till förväntningarna och bolaget nådde inte sina mål.

“Då blev det tufft. Vårt sista hopp var att släppa Pillars of eternity i oktober 2014, men vi kom fram till att det bästa för spelet var att släppa det i mars 2015 istället”.

“Det var ett enormt tufft beslut att ta, men i efterhand kan man se att det också var ett enormt bra och moget beslut, det blev ett hack i tillväxtkurvan, men så gjorde vi ett jättebra 2015 istället”, säger han.

År 2014 hade bolaget en omsättning på drygt 186 miljoner kronor, en minskning jämfört med året innan, och ett resultat på dryga 26 miljoner. Året efter hade omsättningen ökat till 605 miljoner kronor och vinsten till 141,6 miljoner kronor.

Beslutet att börsnotera bolaget var inte helt självklart, och något som ledningen hade stött och blött en längre tid. Fredrik Wester som största ägare i bolaget kände tveksamheter, berättar han.

Men när beslutet fattades ett halvår innan själva noteringen kändes det självklart. Särskilt eftersom noteringen skedde på ett sätt som kändes “rätt för Paradox”.

Aktier till ett värde av 100 miljoner kronor bjöds ut via Pepins plattform för gräsrotsfinansiering. I samma veva gick även Fredrik Wester och andra personer i Paradox ledning in som delägare i Pepins.

“Vi ville sitta i förarsätet och göra det på ett sätt så att småspararna blev en del av noteringen. I det här fallet blev det en överteckning så att vissa bara fick tio procent av det de önskade, vilket så klart är tråkigt, men vi är tacksamma att det fanns ett sådant intresse”, säger han.

Nu har Fredrik Wester varit vd på bolaget i snart 13 år, nyligen sålt av aktier för 200 miljoner, och har ett aktieinnehav värt en bra bit över en miljard kronor.

Hur länge ska du hålla på?
“Jag har lovat mig själv och min familj att jag ska fortsätta jobba så länge jag har kul. För jag blir nog en sämre människa om jag skulle överge det här för pengar eller något annat medan jag fortfarande har väldigt roligt”, säger han.

Det är något som Fredrik Wester kommit fram till delvis efter att ha pratat med andra som varit i liknande situationer.

“Jag känner folk som har sålt bolag och tänkt att: Nu ska jag verkligen göra det jag tycker är roligt i livet. Och så kommer de fram till att det de verkligen tyckte var roligt var att driva sitt bolag”.

“Man hamnar i en situation där man får pengar på kontot, men man orkar kanske inte starta något nytt. Man får gå in på seniorpositioner i något bolag, kanske en styrelse, men det man egentligen brinner för är den operativa verksamheten”, säger han.

En som han “tagit någon lunch med” är Minecraft-skaparen Markus “Notch” Persson eftersom “alla ju känner alla i den här branschen”.

Mojangs framgångar har varit en inspirationskälla för honom.

“Markus är en jättebra kille och han visade att 'one man armies' kan göra något. Det var jättehäftigt när Minecraft kom. Vi var ett etablerat bolag då, och tänkte: Vad i helvete pågår? Man stod bara och stirrade. Det var en ögonöppnare”, säger han.

För några år sedan jobbade Fredrik Wester  60-70 timmar i veckan, under 2007 var han i USA var femte vecka. det tog på kroppen och han kände sig trött “hela tiden”. Nu har han landat på runt 50 timmarsveckor, vilket “känns balanserat”.

“Men jag tänker ju på jobbet jämt”, säger han.

Han bor på promenadavstånd från jobbet, på Mosebacke på Södermalm, med fru, två barn på 7 och 10 år och två bonusbarn på 15 och 19. Hans fru Lovisa Wester driver ett smyckesdesignbolag.

Det är familjen han främst tillbringar tid med när han inte jobbar.

“Jag försöker träffa kompisar också, men folk räknar ju inte med att man ska vara med längre, så man är väl lite på den sociala sidolistan”, säger han.

Har du tappat mycket vänner när du jobbat så mycket?
“Ja, eller man blir väldigt selektiv när det gäller sina vänner. Det låter fel att säga så, men man har inte tid att gå på allting, så man väljer ut det som är roligt och de som ger mycket energi tillbaka. Men jag tycker att jobbet är så kul och jag får så mycket social aktivitet här”.

Direkt efter noteringen fick Fredrik Wester frågan från Breakit hur det kändes att ha blivit miljardär. Då svarade han att det var något som han skulle låta sig påverkas av så lite som möjligt. Det håller han fast vid.

“Jag tänker inte på det. Men många andra i min närhet tänker på det, och det är det som är förändringen i mitt liv - att alla andra påpekar det”, säger han och fortsätter:

“Den dag man låter externa faktorer, som vad det står på ens Avanza-konto, påverka ens vardag tror jag att man gör ett misstag. Jag vill vara den person jag alltid har varit. Jag vill inte ändra mina vanor utifrån vad folk tror att jag ska ha för vanor. Det är viktigt att titta inåt och känna efter: Vad vill jag göra? Och jag gillar ju falukorv och makaroner liksom”.

En dyr vana har han dock, men den har han inte lagt sig till med nu.

“Det är champagne, och det är en last jag har haft i 14 år. Det tycker jag fortfarande är en lyx som man ska unna sig då och då, för det är fantastiskt”.

En annan sak som hänt i och med att det kommit loss pengar i Paradox är att många hör av sig och vill göra affärer. Något som Fredrik Wester tycker är kul, men han säger att han kommer “fortsätta vara restriktiv i det sociala livet och i det jag gör”.

Vad är det för typ av affärsförslag du fått?
“Sverige har ju en startupkultur och det är många som kontaktat mig och frågat om jag vill investera i deras bolag”.

“Men jag är inte världens bästa på att bedöma vad som är ett bra eller dåligt bolag. Det kanske blir så att man längre fram blir mer aktiv på investeringssidan, men då måste jag ha någon som hjälper mig för det tar för mycket tid, och fokus ska ligga på Paradox”, säger han.

Nu ligger Paradox fokus på en ny lansering som kommer ske under hösten. Fredrik Wester planerar också att inom några månader åka till Kina och träffa de nya ägarna, den kinesiska techjätten Tencent, för att ta reda på vilket sätt som är rätt för Paradox att närma sig den kinesiska marknaden.

Men först ska Fredrik Wester “sticka iväg och ta lite ledigt”.

“Vi får se var jag är och hur länge jag är borta, men tanken är att jag och familjen ska åka någonstans där man bara kan bara ta det lugnt, men där man också kan vara uppkopplad om man vill”, säger han.

Läs mer