Sök

Cykelbolaget som lånade via Toborrow har 3 kronor på kontot

ToborrowNordic Bike

Toborrow förmedlade lånen till Nordic Bike. FOTO: Reklam för Nordic Bike/faksimil.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Lånetjänsten Toborrows kunder kan sannolikt glömma att få tillbaka några pengar i cykelbolaget Nordic Bikes konkurs. Ett mångmiljonkrav från Danske Bank går före.

Breakit har i ett flertal artiklar granskat kraschen i cykelbolaget Nordic Bike. Bolaget plockade in 2 miljoner kronor i lån från över 300 privatpersoner via startupen Toborrow.

För att locka till sig kapitalet uppgav Nordic Bike att finanserna var solida och pekade på en framgångsrik företagshistoria som sträckte sig över decennier. Breakit har dock kunnat visa att bolagets ekonomi var i fritt fall.

Dessutom låg Nordic Bike i en tvist med Danske Bank, som krävde betalning för samtliga lån. 

I dag, på måndagen, väntas representanter för Nordic bike dyka upp i Solna tingsrätt, för ett så kallat edgångssammanträde.

Där ska konkursförvaltarens konkursbouppteckning godkännas.

Dokumenten innehåller svaret på hur Sveriges troligen första konkurs för ett bolag finansierat av peer to peer-lån kommer att drabba de som lånat ut pengar via Toborrow. 

Konkursförvaltaren Ulf Blommé har hittills inte velat uttala sig om Toborrow-långivarnas möjligheter att få tillbaka sina pengar. Att det såg mörkt ut stod dock klart redan innan konkursbouppteckningen var klar. 

”Först prioriteras vissa kostnader, sedan utdelning till borgenärer som har en säkerhet innan det eventuellt kan bli utdelning till de som har lånat ut via det här systemet. Det är en ganska lång väg att gå”, sade konkursförvaltaren Ulf Blommé nyligen till Breakit. 

Konkursbouppteckningen som Breakit nu har tagit del av visar mycket stora skulder, och nära på inga tillgångar.

Nordic Bike, som nu går under ett annat namn, beräknas ha tillgångar värda 2 miljoner kronor. Skulderna ligger på hela 27,7 miljoner kronor.

Det innebär med all sannolikhet att Toborrows långivare, som i vissa fall har lånat ut 100.000 kronor vardera, kan glömma sina pengar.

Danske Bank är ensam om att listas som en borgenär med ”särskild förmånsrätt”. Konkret innebär det att Danske Bank ska ha betalt först om det blir någon utdelning i konkursen. Det gäller hela bankens fordran på 15,3 miljoner kronor, alltså sju gånger mer än bolagets totala tillgångar.

Toborrow, som anlitat advokatfirman Fylgia för att driva sina långivares sak, listas bland fordringsägare utan förmånsrätt. Där finns även en advokatbyrå, Svea ekonomi och Kinnevik-ägda gratistidningen Metro. 

Nordic Bikes moderbolag, som gick i borgen för lånen via Toborrow, har inte heller någon kassa att tala om.

Tillgångarna består av blott 3 kronor på ett konto i Ålandsbanken.

Toborrow har tidigare sagt att man ska göra allt man kan för att se till att långivarna får tillbaka sina pengar, men att risk är en del av upplägget.

”Toborrow är en marknadsplats där långivare ges möjlighet att låna ut pengar till genom att själva välja vilket belopp de vill låna ut, och vilken ränta de accepterar utifrån den risk de bedömer att lånet medför. Det är viktigt att poängtera att investeringar alltid är förenat med risk och att det inte finns några garantier att låntagare kan återbetala sitt lån, varför vi förespråkar våra kunder att diversifiera och sprida sina risker”, uppgav Toborrows vd Sofie Lundström för Breakit när konkursen blev känd. 

Läs mer