Sök

Anna Abelin satsar allt på Loredge - tar diskjobb för att ha råd

Loredge

Foto: Johanna Ekström

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

Anna Abelins sociala plattform för forskare ska ta över världen - till dess jobbar hon som diskare, servitris, personlig assistent och läxhjälpare vid sidan om.

När Anna Abelin doktorerade i biologi på det prestigefyllda tekniska universitetet Caltech i Kalifornien tyckte hon att hon lade ner onödigt mycket tid på att strukturera papper.

Hon saknade interaktion med andra människor kring de vetenskapliga artiklarna och tyckte att systemen dessutom var onödigt gammelmodiga och ineffektiva.

Något som senare gjorde att hon fick idén till sin startup Loredge. 

När hon disputerade 2014 tog hon först jobb som managementkonsult, sedan rekryterades hon till en svensk spelstartup i Stockholm. Ett välbetalt jobb, men hon trivdes inte.

“Jag jobbade mellan 60 och 80 timmar i veckan och hade en jättebra lön, men jag var olycklig”, säger hon.

När konsultuppdraget tog slut bestämde hon sig därför för att satsa på sin idé, som hon nu jobbat med i snart ett år tillsammans med tre andra grundare, varav ytterligare två är forskare.  

“Jag tänkte att det egentligen inte finns någon perfekt tidpunkt att satsa. Nu jobbar jag lika mycket som tidigare och har inte ens en bråkdel av den lönen jag hade då, men jag skulle aldrig vilja göra något annat”, säger Anna Abelin.

Bolaget har nyligen fått ett lån av Almi men har inte tagit in något externt aktiekapital. Investerare har visat intresse, enligt Anna Abelin, men än så länge har ingen nyemission blivit av.

För att ha råd att kunna satsa har Anna Abelin därför tagit en rad extrajobb. Varannan helg jobbar hon som personlig assistent. Två eller tre veckodagar jobbar hon som läxhjälpare, servitris och diskare.

“Det är jätteroligt. Jag valde specifikt jobb som inte är hjärnintensiva, för all min hjärnenergi vill jag använda till Loredge”, säger hon.

Hon har också fått anpassa sin livsstil en hel del och kan i princip “inte följa med på några sociala aktiviteter”.

“Jag har inte köpt kläder på två år och jag lagar väldigt många matlådor. Men min familj stöttar mig och jag har många vänner som bjuder på fika. De brukar säga att jag kommer ha råd att betala tillbaka senare”.

“Men man lär sig att göra saker som är gratis. Jag har hund och jag går promenader i skogen och lagar middagar hemma”, säger hon.

I höst lanserar Loredge sin plattform på en rad universitet och högskolor i Stockholmsområdet. Bolaget har redan 300 KTH-studenter uppskrivna på väntelistan.

Under 2017 planerar företaget att göra en större Sverige-lansering och samt lansera på vissa utvalda universitet i världen. Den stora lanseringen i både USA och Europa är tänkt att ske 2018.

“Att vi börjar med universitetsvärlden beror på att vi har bra nätverk där. Men plattformen kommer kunna användas även av andra, egentligen alla som hanterar mycket text”, säger Anna Abelin.

Mer konkret kommer plattformen fungera som en plats där du kan spara dina dokument, med möjlighet att interagera med andra som läser samma saker.

“Nu använder vi våra hjärnor som informationskatalog, men tanken är att du inte ska behöva komma ihåg var du har sparat allt, i Loredge ska du kunna strukturera upp det på ett kunskapsmässigt sätt som är logiskt för din hjärna”, säger Anna Abelin.

Till en början kommer tjänsten vara gratis, men framöver är tanken att den ska vara prenumererad.

Just den interaktiva delen är en sak som skiljer Loredge från konkurrenterna. Enligt grundaren finns även andra skillnader - som är lite hemliga fram till lanseringen i höst.

“I dagsläget är läsning en individuell handling, när du läser gör du det själv. Vi vill göra läsningen interaktiv så att du kan ta hjälp av andra och lyssna på de personer som du vill lyssna på”, säger Anna Abelin.

Läs mer