Sök

Watty plockar in projektledare: "Ska expandera internationellt"

WattyPå nytt jobb

Ulrik Horn, ny projektledare på Watty. Foto: Press

Sofia Honungsmåne

Sofia Honungsmåne

Reporter

Ulrik Horn blir ny projektledare på energiappen Watty. Här är hans egna ord om det nya jobbet.

Ulrik Horn är övertygad om att tekniken med 'smarta elnät' kan minska de problem vi har med miljöförstöring och tillgång på energi, samtidigt som det är en marknad i snabb tillväxt. Just av de anledningarna planerade han att starta ett bolag inom den tekniken. Tanken var att starta bolaget i Stockholm eftersom han tycker att det i Stockholm finns en bra kultur för startups och mycket talang.

Mitt i funderingarna blev han kontaktad av företaget Watty som ville att han skulle jobba åt dem, med just 'smarta elnät', i Stockholm. Det räckte för Ulrik Horn. Han tog sitt pick och pack och flyttade till Stockholm och Watty.

Ulrik Horn har arbetat med startups sedan han blev klar med sin utbildning på University of Pennsylvania. Hans fokus har legat på miljöteknologi.

“I min senaste tjänst hade jag kommersiellt ansvar för en ny modelleringsteknologi inom vindindustrin. När jag började hade vi inga omdömen och nästan inga pengar. Nu, när jag nu valde att gå vidare till Watty, var produkten den etablerade ledaren i branschen för förnyelsebar energi. Att den affären nu dessutom är lönsam, och att vi krossade våra konkurrenter i ett blindtest genomfört av E.ON är två solida tecken på hur framgångsrik produkten är.”

Vad ska du göra i din nya tjänst?
“Till att börja med ska jag hjälpa till att expandera Watty internationellt och stödja Hjalmar (Nilsonne, vd på Watty, red. anm.) i arbetet med att göra affären lönsam. Det innebär allt från att hitta beslutstagare hos potentiella samarbetspartners till att köra testprojekt inom fullskalig lansering av vår produkt. Det blir många kreativa lösningar eftersom det händer så mycket inom ‘smarta elnät’ och ‘smarta hem’-marknaden."

‘Smarta elnät’ är en teknik som innebär att man använder informations- och kommunikationsteknik (IKT) för att effektivisera produktion, distribution och konsumtion av el. Det nuvarande elnätet har inte förändrats mycket sedan det byggdes för nästan 100 år sedan och det finns stor potential för effektivisering. ‘Smarta hem’ är en teknik där man istället använder IKT för att göra vardagen enklare för folk. Ett exempel är att kylskåpet själv vet när det till exempel saknas sallad, och automatiskt lägger till det på inköpslistan som dyker upp på dörren.

Vad ser du mest fram emot på ditt nya jobb?
“Att arbeta med ett team i världsklass för att hjälpa samhället på väg mot hållbarhet. Jag drivs av att jag kan göra skillnad, och blir inspirerad av entusiastiska och duktiga kollegor. Wattys vd Hjalmar Nilsonne är likadan och det gör att jag känner att företaget och jag passar bra ihop. Jag tror att Watty kan bli energibranschens nästa Spotify. Jag ser fram emot att arbeta i en av världens bästa startupmiljöer med en affär som har förutsättningar att bli en internationell succé.”

--------------------------

Fakta Ulrik Horn:

Ålder: 32 år.

Familj: Gift.

Bor: “I Stockholm. Har tidigare bodd i England, Indien, USA, södra Afrika och Norge.”

Intressen: “Att bygga saker folk tycker om, teknik, hållbarhet, innovation, filosofi, natur och mat.”

Favoritapp: “Watty’s app för web och iOS är självklart favoriten. Men Watty’s fokus är analys av energidatan bakom vår app. Så om vi pratar front end-funktionalitet så är mina favoritappar Dispatch, Todoist, Sunrise och Pipedrive.

Varför är det dina favoritappar?: “De fyra apparna, i kombination, hjälper mig att arbeta effektivt och målinriktat. De hjälper mig att hålla koll på allt jag måsta göra, hjälper mig att prioritera, gör det smidigt att göra om e-post till konkreta arbetsuppgifter och låter mig se hur mina dagliga uppgifter avser övergripande mål. Jag gillar välfungerande integration som spanar alla plattformar, något dessa appar gör bra.”

Berätta något om dig som inte så många vet om: “När jag växte upp tog mina föräldrar ofta med mig och mina syskon ut i vildmarken. Eftersom jag inte kunde leka med “Technic” LEGO då, så älskade jag att istället dämma upp fjällbäckar. Jag var fascinerad av vattnets kraft när ‘magasinet’ fyllde upp sig, och såg en spännande utmaning i att göra en så stor damm som möjligt med ‘kompositmaterial’ gjort av mossa, träkäppar och stenar.

Läs mer