Sök

Trustbuddys plattform svårsåld - konkursboet tvingas sänka priset

Trustbuddy

FOTO: Tech in Asia/Flickr

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

Nu hoppas konkursförvaltaren att försäljningen av peer to peer-tjänstens dotterbolag ska ge klirr i kassan istället.

Det har varit svårare än väntat för konkursförvaltaren att sälja det konkursade peer to peer-lånebolaget Trustbuddys plattform.

Från början värderades den till 10 miljoner kronor. Men efter att flera spekulanter hoppat av har konkursförvaltaren nu fått sänka priset.

“Plattformen är svårsåld, det säger sig självt med tanke på hur länge vi har hållit på. Det har varit ett stort intresse, men det har alltid fallit på något i slutändan”, säger konkursförvaltaren Lars-Henrik Andersson.

En svårighet med försäljningen är de tekniska problem som Trustbuddy drogs med.

“Ett problem med hela Trustbuddy, som delvis hade att göra med systemet, var att de pengar som var återbetalade inte redovisades tillbaka till långivarna förrän de var tillfullo återbetalda. Under tiden låg de kvar i systemet och skvalpade och lånades ut på nytt”, säger Lars-Henrik Andersson och fortsätter:

“Det i sin tur ledde till en massa problem, och var kanske det största skälet till varför de gick i konkurs. Att systemet inte visade pengarna förrän de var tillfullo återbetalda är nedärvt i plattformen”.

Om det är det som fått intressenterna att tveka kan han dock inte svara på. Det kan också handla om att budgivarna tycker att dokumentationen kring plattformen inte är tillräckligt bra eller att bolagen själva inte anser sig ha kommit tillräckligt långt i sin egen utveckling för ett köp, menar han.

“Det kan vara lite av varje. Man kanske också kan vara orolig för att det är så mycket negativ press kring Trustbuddy. Men vi har några intressenter kvar, så vi har inte gett upp än. Men den prisnivån vi hade från början finns inte kvar”, säger Lars-Henrik Andersson.

Vad priset ligger på nu vill han inte uppge. 

Breakit har nyligen berättat att en rad långivare har gått ihop för att gemensamt kräva tillbaka pengarna från låntagarna med hjälp av inkassobolag.

Detta eftersom långivarna inte anses ingå i konkursboet, enligt den så kallade separationsrätten. De har därför inte rätt till någon fordran mot Trustbuddy, utan enbart mot låntagarna.  

Lars-Henrik Andersson är i grunden positiv till initiativet.

“Men det kan uppstå problem mellan oss och dem om vi har olika syn på separationsrätten. Vi hoppas att vi ska kunna nå en samsyn där. Vi har gjort en juridisk analys av hur den ser ut och den måste vi förhålla oss till”, säger han.

Även om försäljningen av plattformen går trögt är det trots allt inte den som konkursförvaltaren hoppas ska inbringa de största intäkterna till konkursboet.

Desto större förhoppningar har Lars-Henrik Andersson kring försäljningen av Trustbuddys holländska dotterbolag GVK.

“Vi har precis gått ut på marknaden med bolaget och vi har ett antal spekulanter”, säger han.

Däremot vill han inte uppge någon förväntad summa.

“Det är ett eget fungerande bolag med en egen plattform som vi tror att vi ska kunna få in en del pengar på”, säger han.

Foto: Tech in Asia https://www.techinasia.com/

Läs mer