Sök

Tips till Arbetsförmedlingen - så undviker ni ett dyrt sajtfiasko

Arbetsförmedlingen

Yvonne Åsell / SvD / TT

Breakit

Breakit

Arbetsförmedlingens floppade sajt kostade lika mycket som en årslön för 250 sjuksköterskor. Vi skattebetalare måste ställa rejält mycket högre krav på statens IT-projekt, skriver entreprenören Staffan Melin i debattartikel.

Så har det hänt. Igen. 

En myndighet startar ett större IT-projekt för att ta fram en ny webbplats. Efter 100 miljoner spenderade skattekronor kommer beslutet: Det blir ingen webbplats. Projektet håller inte. Tidsplanen förlängs med ytterligare sex månader och 20 nya skattemiljoner för att åtminstone få fram någonting som går att använda på den gamla webbplatsen.

Häpnadsväckande? Ja, det borde det vara. Det här är absolut inte är första gången ett IT-projekt av den här storleken misslyckas. Och det kommer definitivt inte vara sista gången heller.

Men vi tar det med en axelryckning. 100 miljoner skattekronor i sjön som kunde gått till något mycket bättre. Ett privat företag kan komma undan med att det åtminstone är deras egna pengar de slarvar bort - myndigheternas pengar är hela samhällets. 100 miljoner kronor motsvarar en årslön till 250 sjuksköterskor. Det räcker till 900 förskoleplatser. Eller 850.000 drinkar på Kommunals nästa representationsresa.

Moderna kravhanterare vet att det är användarnas behov som står i centrum. De vet hur man ritar effektkartor, planerar med user stories och prioriterar funktionalitet. Iterativ och inkrementell utveckling är ingenting nytt. Uppdaterade verktyg och metoder finns där.

Det behövs inga lagändringar, ingen ny forskning och definitivt inte ytterligare resurser och skattemiljoner. Det är fullt möjligt att bygga komplexa IT-system utan att hundratals miljoner går till spillo. 

Där myndigheter som arbetsförmedlingen står och stampar idag var många nu framgångsrika företag för ett par år sedan. För att myndigheterna skall komma ikapp behöver vi hjälpas åt med att ändra på gamla värderingar, samarbeta och dela med oss av vår kunskap om IT-utvecklingsprojekt.

Sebastian Siematkowski, VD på Klarna, erbjöd sina tjänster gratis på Twitter igår morse – om Arbetsförmedlingen tackar ja till erbjudandet bidrar jag personligen att kravställa hela projektet. Gratis. 

Staffan Melin
Vd, konsultföretaget Require

Läs mer