Sök

Crowdfundingbolaget Fundedbyme tar in riskkapital - värderas till 76 miljoner

FundedByMeCrowdfunding

Sanna Wolf-Watz

Sanna Wolf-Watz

Webbredaktör

Fundedbyme har redan samlat in över 100 miljoner kronor till andra företag och kampanjer. Nu drar bolaget in riskkapital till sig självt i storleksordningen 5 miljoner till 7 miljoner kronor.

Daniel Daboczy som var med och grundade Fundedbyme 2012 säger att tillväxten är fortsatt stark.

“Det tog oss ett år att dra in vår första miljon, nu växte vi med 600 procent under 2014 och än så länge ser 2015 ännu bättre ut”, säger han.

Men han vill inte ta ut något i förskott.

“I vår bransch finns det mycket toppar och dalar. Vi får se hur det blir.”

Just nu är företaget enligt Daniel Daboczy det största i sitt slag i Norden och kommer snart att ta in kapital för att kunna växa ännu mer.

Fast finansieringen går inte genom den egna plattformen.

“Inte den här gången. Vi vill inte ta fokus från de andra kampanjerna så i stället vände vi oss direkt till några av våra drygt 400 delägare och det var över 100 som skrev på direkt”, säger Daniel Daboczy.

Investeringsrundan beräknas landa på mellan 5 miljoner och 7 miljoner kronor och företaget värderas till 76 miljoner. Med de pengarna ska företaget stärka sin roll i Norden, anställa fler personer och utveckla den nya produkten P3 company för crowdlending som blir ett komplement till ALMI och banklån.

Crowdlending innebär att den som investerar får ränta i stället för ägarandelar.

"Vi vill erbjuda den möjligheten för den som inte vill ha andelar i utbyte mot en investering utan raka betalningar", säger Daniel Daboczy.

Fundedbyme kom till när Daniel Daboczy och hans kompanjon Arno Smit ville få in finansiering via en amerikansk crowdfundingsida och inte fick eftersom de inte var amerikaner.

“Vi insåg att det var svårt att få tag på pengar om du inte kan gå genom bankerna för att du anses vara ‘oinvesteringsbar’. Som jag, jag är rumänsk konstvetare och på pappret helt oinvesteringsbar.”

När de startade upp en svensk sajt för crowdfunding hade de svårt att bevisa att de var trovärdiga och att systemet fungerade.

“Crowdfunding är inget nytt, det fanns på 1800-talet, men vi har tappat bort det här med att människor ska få möjlighet att vara delaktiga. Nu sker det digitalt istället. ”

Daniel Daboczy säger att den största barriären för företaget fortfarande är mytbildning.

“Det finns de som tror att det inte går att ha fler än 20 delägare. Det stämmer inte, vi kan ha tusentals delägare utan att det blir det minsta krångligt.”

Ett annat hinder är att människor inte förstår varför den här typen av verksamhet behövs.

“Bankerna fungerar ju trots allt och genom dem investeras två miljarder i företag varje år, men det går främst till redan stora företag och projekt.

Det han säger sig vara mest nöjd med är att ha gett små företag möjlighet att få pengar direkt och privatpersoner möjlighet att investera i ett företag innan de är stora och noteras på börsen.

“Vi har tillfört 100 miljoner kronor som inte fanns innan. I genomsnitt investerar varje person 35 000 kronor så det är inte direkt glasspengar det handlar om. Jag tycker att det är fantastiskt att det finns privatpersoner som hellre investerar i nya företag än åker på semester.”

Just nu fokuserar företaget främst på Norden, men Daniel Daboczy säger att det händer mycket kring crowdfunding i andra länder.

“Singapore har kommit ut med tydligare direktiv för vad som gäller för crowdfunding och i torsdags började också USA implementera en lag från 2012 som gör det möjligt för startups som vill ha upp till 20 miljoner dollar att marknadsföra och ta in det på vilket sätt de vill”, säger Daniel Daboczy.

Företaget finns redan i Singapore, men enligt Daniel Daboczy kommer det att dröja ett tag innan de satsar i USA.

“Vi tror att det kommer att bli kaos nu när det släpps fritt med massor av nya sajter och stämningar kors och tvärs så vi väntar tills dammet har lagt sig”, säger han.

Redan nu investerar människor från hela världen i svenska bolag genom sajten.

“Nu kommer 17 procent av våra investerare från 74 olika länder. Vi har folk från Madrid, Hongkong och Taiwan som vill investera i svenska bolag och tvärtom”, säger Daniel Daboczy.

Läs mer