Sök

Paradiset är nära - snart jobbar vi bara 8 procent av våra liv

SchoolidoRobotrevolutionen

Viggo Cavling

Viggo Cavling

Krönikör

Det finns egentligen bara två sorters böcker: de som en inte kan sluta läsa och de som är tråkiga.

En bok som jag trodde hörde till kategorin sjukt tråkiga, men som det visade sig att jag inte kunde sluta läsa är Stefan Fölsters bok Robotrevolutionen utgiven på det alltid lika pigga förlaget Volante. Boken handlar om Sverige i den nya maskinåldern.

Titeln är illa väl vald om författaren vill nå en masspublik (folk är rädda för både revolutioner och robotar), men jag är övertygad om att samtliga i Breakits läsekrets bör läsa boken och kommer att uppskatta den.

Robotrevolutionen handlar nämligen om digitaliseringen och det faktum att typ alla trista jobb snart kommer att ersättas av datorer. Dessa kan snart allt från att köra våra bilar, bädda våra sängar, ta hand om barn, gamla och dementa, lära oss allt vi en gång lärde oss i skolan och bota våra sjukdomar. Fysiska såväl som psykiska.

Nationalekonomen Stefan Fölster betar av område efter område och visar på enorma möjligheter och stora faror. Jag är övertygad om att nationalstaten såsom vi känner den i dag snart kommer att rasa samman och ersättas med en form av stadsmedlemskap. Det är bra eftersom städer är mycket mer fokuserade på handel än nationer som tror att krig kan lösa problem.

Medborgarlön från vaggan till graven är snart här. Fölster visar att vi i dag bara arbetar 8 procent av våra liv.

Vi studerar fram till 30. Sen jobbar vi fram till 62. Dör gör vi vid 90. Vi jobbar bara 8 timmar och dagen när vi är arbetsföra och är hemma när vi tar hand om barn och är sjuka. Hur medborgarlönen ska fördelas är en delikat fråga som borde debatteras mer. Det finns bra och dåliga exempel i boken.

På slutet skriver nationalekonomen Fölster om att vi behöver en ny ekonomisk karta. BNP beräknas fram enligt den gamla tillverkningsindustrins regler och tillväxtmål. När produktion digitaliseras och blir mer effektiv – i många fall helt gratis – blir det röda siffror i BNP och lägre tillväxt, trots att vi sparar på jordens resurser. Att många saker blir billigare är ju bra, även om SCB:s och Riksbankens uträkningar visar på motsatsen.

Boken innehåller otroligt många bra exempel på allt gott som kommer tack vare digitaliseringen, exempelvis flippad undervisning. Läxa i framtiden kommer att innebära att eleverna ser de bästa föreläsarna i världen på Youtube hemma i soffan. På lektionerna diskuterar eleverna vad Salman Kahn sa i sin senaste föreläsning.

Systemet kallas Schoolido.se och testades 2015 på Fryshuset i Stockholm med häpnadsväckande bra resultat. Detta tror jag för övrigt är lösning på vad alla människor ska hålla på med i framtiden. Vi kommer att gå i skolan från vaggan till graven. Ärligt talat kan jag inte tänka mig en bättre tillvaro. Att varje dag få lära sig nya saker är paradiset enligt mig.

Läs mer