Sök

Nu ska Norges startup-drottning rädda landet ur oljekrisen

500 Startups500 NordicsNorge

Stina Liland Nysæther, foto: Dan Taylor/Heisenberg Media

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Arbetsmarknaden för ingenjörer i Norge har kollapsat i spåren av oljeraset.
Med sin inkubator 500 Nordics hoppas Stina Liland Nysæther bli en räddare i nöden och skola om norrmännen till techentreprenörer.

Det är sommaren 1990. Solen bränner i nacken och trötta motionärer drar fötterna efter sig.

Några småbarn står bakom ett bord de har satt upp längs vägen. Berget av våfflor på bordet gör att de nästan måste stå på tå för att se människorna på andra sidan. Den ena flickan drar in luft i lungorna och ropar ut.

“Kom och köp! Våfflor och saft!”

Det är fem år gamla Stina Liland Nysæther som ropar. Utanför föräldrarnas hus på Voss, på norska Vestlandet, har hon och några av grannbarnen satt upp ett bord och kränger fika till förbipasserande.

“Vi sålde allt möjligt, våfflor, saft, blommor vi hade plockat, leksaker. En sommar tjänade vi 1000 kronor.”

Sålde du dina leksaker?

“Ja, sedan gav vi alla pengarna till frälsningsarmén. Det var ju kanske inte så startupaktigt. Just att ge bort alla pengarna”, säger hon.

Voss, bygden hon kommer ifrån, är internationellt känd för sina extremsportevenemang. Mindre känt är dock att orten har Norges kanske starkaste entreprenörsanda.

Voss ligger ungefär en och en halv timmes resa på slingriga fjällvägar från handelsstaden Bergen, på Vestlandet i Norge.

“Det är kanske inte så mycket startupanda där, men det är väldigt många små och mellanstora företag. Till exempel finns det en kvinna som säljer honung och hudvårdsprodukter som hon gör av honungen och en kajakpadlingsskola. Dessutom har freestyleskidåkaren Kari Traa ett eget klädmärke för sportkläder. Hon kommer därifrån”, säger Stina Liland Nysæther.

Inom hennes egen familj började entreprenörskapet med hennes gammelmorföräldrar.

De startade Liland Hotell och byggde senare Park Hotell som är ett av de största hotellen i trakten.

“Mamma och jag och mina bröder har alla extraknäckt där under gymnasietiden. Det var mitt första jobb. Men hotellet såldes efter att mina gammelmorföräldrar gick bort”, säger Stina Liland Nysæther.

Efter gymnasiet började hon studera vid olika unviersitet runt om i världen. Först Mellanösternkunskap och sedan ekonomi och entreprenörskap. Exakt vad entreprenörskapsstudierna var bra för är lite oklart, säger hon.

“Jag har pluggat entreprenörskap på Norges Handelshögskola, EM Lyon och Universitetet i Boston men helt ärligt så är Startup Weekend den bästa entreprenörsutbildningen jag har varit på.”

Jaså?

“Det är bara en helg men på de få dagarna kan man lära sig ungefär lika mycket som på en sexmånaders kurs på ett flashigt universitet. Jag lärde mig ju om entreprenörskap på de andra ställena också men det är svårt att sätta fingret på exakt vad”, säger hon.

Genom Startup Weekend träffade hon även sin medgrundare till organisationen Startup Norway, Maja Adriaensen.

“Vi träffades för första gången på evenemanget i Bergen innan jag åkte till Boston. När jag kom tillbaks från USA hade hon precis satt igång med Startup Norway och frågade om jag inte ville vara med och bygga upp det.”

Maja Adriaensen hade då redan spridit entreprenörsskolan Startup Weekend till fyra norska städer. Samtidigt startades Nordic Startup Awards i Oslo.

“Det behövdes en starkare struktur kring de eventen som fanns och mer utveckling. Därför startade vi Startup Norway”, säger hon.

Idag har Startup Norway tre kärnområden. Nordic Startup Awards, Angelchallenge, som är en utbildning för ängelinvesterare, och konferensen Startup Extreme, som var Stina Liland Nysæthers projekt.

“Vi behövde ett event för att locka hit internationella investerare och journalister. Vi behövde sätta Norge på startupkartan och skapa en norsk upplevelse kring det”, säger hon.

När Stina Liland Nysæther började engagerade sig i Startup Norway 2012 fanns det knappt någon som ens visste att det fanns entreprenörer i Norge. Just att startupscenen var, och fortfarande är, såpass omogen har lett till att inkubatorn och riskkapitalbolaget 500 startups har hittat till Oslo och engagerat Stina Liland Nysæther som Nordenchef för dotterbolaget 500 Nordics.

“Stockholm ligger ungefär tre år framför Oslo. Det är redan väldigt mycket som händer i Stockholm. Här i Oslo finns det inga acceleratorprogram förutom vi. 2014 var det bara 13 procent av investeringarna här från internationella investerare. I Sverige var det 73 procent”, säger hon.

Att det blev just 500 Startups som gick in är inte heller någon slump. Stina Liland Nysæther träffade sin närmaste medarbetare Sean Percival i Silicon Valley redan 2014. Han representerade även 500 Startups på Stina Liland Nysæthers konferens Startup Extreme och efter några fler möten bestämde sig de två för att börja jobba tillsammans.

“Köpenhamn eller Oslo är ett väldigt logiskt val för 500 Startups. De satsar ofta på marknader som är väldigt unga och inte har speciellt mycket kapital. Nu finns de i 18 olika länder runt omkring i världen. Till exempel 500 Tuk Tuks i Thailand och 500 Kimchi i Sydkorea.”

I veckan drog riskkapitalbolaget igång sin första acceleratorrunda i Norden. Satsningen i Norden börjar med det 500 Startups kallar för ett “pre-accelerator”-program. Då investerar 500 Startups, eller rättare sagt 500 Nordics, ungefär 120.000 kronor (10.000 dollar) i de olika bolagen mot en ägarandel på 2 procent. Den nordiska fonden 500 Nordics är på 15 miljoner dollar, eller närmare 130 miljoner kronor.

Alla tolv bolagen som är med, elva norska bolag samt svenska Easy Rental, har släppt sin första produkt men är generellt väldigt unga. I en månad ska de dela kontor och få hjälp med allt från vidare produktutveckling, via growth hacking, till att pitcha för investerare. Hela programmet avslutas med en demodag 16 februari där bolagen får visa upp sig för gästande investerare.

“På det här programmet som är så kort är vi väldigt hands on och det är mycket mentorskap. Vi flyger faktiskt in sju mentorer från Silicon Valley till de elva bolagen som är med på programmet”, säger Stina Liland Nysæther.

Att flyga in mentorer från USA kanske låter onödigt men för Stina Liland Nysæther är det helt naturligt. När man frågar henne vad som saknas mest på den norska startupscenen kommer svaret snabbt:

“Kunskap.”

Hon ser en omfattande brist på serieentreprenörer i Norge. Det finns helt enkelt ingen Niklas Zennström eller Hampus Jakobsson som kan föregå med gott exempel för nya entreprenörer.

“Det är klart att det saknas internationellt kapital också men en viktigt del är att det kräver kunskap för att skala upp affären och komma ut i världen. Vi är väldigt bra på produktutveckling i Norge men det är lite som min kollega Sean (Percival) brukar säga. Hela Norge är fast i stängd beta.”

Har inte startup-filosofin kommit till Norge än?

“Jo, det har den väl men det är inte alla som riktigt har fattat hur det ska praktiseras. Det finns en massa evangelister och growth hacking-rådgivare som springer runt. Men det är få av dem som har någon praktisk erfarenhet. Det saknas bra mentorer men det går åt rätt håll. Det är mycket bättre nu än för bara ett par år sedan”, säger Stina Liland Nysæther.

Det är inte helt otänkbart att den norska startupscenen kan få ett rejält uppsving de kommande åren. Det gäller både kvalitet och kvantitet.

Oljepriset har kollapsat fullständigt de senaste åren och gått från 100 dollar per fat 2011 till under 30 dollar per fat. Över 30.000 jobb väntas försvinna från den norska oljesektorn de kommande åren. Det är med andra ord många ingenjörer som måste hitta på något nytt och Stina Liland Nysæther är en av de som ska hjälpa dem på vägen.

“Lågkonjunktur och stora omställningar är i grunden bra för innovation och entreprenörskap. Vi är ett land som kommer pivotera runt entreprenörskapet. Vi har sett en stark utveckling bara de senaste två åren. Det har blivit många fler ordentliga entreprenörer. När ingenjörer blir av med sina jobb i oljesektorn vill de skapa något nytt, i stället för att sätta sig i soffan och lyfta a-kassa. Sedan har det börjat tas upp på den politiska agendan också”, säger Stina Liland Nysæther.

När det politiska intresset ökar kan det samtidigt betyda ökad konkurrens för 500 Nordics. I Norge är det redan relativt lätt för nyetablerade företag att få in bidrag på ett par hundratusen kronor för att ta sina första staplande steg som entreprenörer.

Varför behövs ni i just det kapitalsegmentet, är det inte mindre konkurrens om att få investera när summorna blir lite större?

“Det finns en del pengar att ta emot i ett tidigt skede men det är mycket dumma pengar. Alltså, du kan få tag i pengar men sedan följer det inte med något mentorskap eller uppföljning med det. Om man startar ett bolag för första gången i sitt liv, så kan lite hjälp på vägen göra att pengarna används mycket smartare. Om man kan få pengar från till exempel Innovasjon Norge (Norges motsvarighet till Vinnova i Sverige) kan man såklart ta emot det men anledningen till att vi gör våra investeringar är inte för att det inte finns pengar i ett tidigt skede utan det är ju för att vi vill skapa värde för de företagen mot att vi blir delägare”, säger Stina Liland Nysæter och fortsätter:

“Om man inte har den grundläggande kunskapen som behövs för att få bolaget att växa ordentligt blir man mindre attraktiv för investerare. Om det bara är en drös bolag som tänker att de ska klara sig i Norge först med lite statligt bidrag och inte fattar hur de ska tänka globalt från början så blir hela marknaden mindre attraktiv för investerare. Man måste börja med rätt förutsättningar.”

Namn: Stina Liland Nysæther
Ålder: 30
Uppvuxen: Voss
Bor: Oslo
Familj: Singel
Karriär i korthet: Utbildad historiker och ekonom. Har jobbat på bank, hotell och som turistguide. Hittade sedan Startup Weekend och började intressera sig för att hjälpa startups. Var med och grundade Startup Norway och leder nu 500 Startups acceleratorprogram i Norden.
Jobbar bäst: Under press 
Den perfekta dagen: Åker till en ny stad någonstans i Norden för att träffa startups, investerare och lokala startuphubbar. 
Favorittapp: Slack.

Läs mer