Sök

Kry stänger jätterunda – tar in 1,5 miljarder kronor

KryHälsa

Johannes Schildt. Foto: Jessica Gow / TT/press.

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Kry fyller kassan rejält.

Den svenska nätläkaren Kry har växt i rasande takt under de senaste åren. Utöver expansionen i Sverige har bolaget satsat mot flera europeiska länder. Under 2018 landade omsättningen på 234 miljoner kronor medan förlusterna uppgick till 250 miljoner kronor.

Det kostar att växa, men Kry har inte saknat villiga investerare och bolaget har tagit in kapital i flera rundor. Sommaren 2018 gick bland annat Creandum och Project A Ventures in med en halv miljard kronor. 

Nu står det klart att Kry fyller på kassan igen.

Nätläkaren tar in 155 miljoner dollar, motsvarande runt 1,45 miljarder kronor, i en kapitalrunda som leds av den kanadensiska pensionsfonden Ontario Teachers. Tidigare investerare som Index Ventures, Creandum och Accel deltar också.

Pengarna ska användas till att fortsätta driva på tillväxtplanen i Europa, enligt ett pressmeddelande. 

Johannes Schildt: "Ambition att expandera"

Johannes Schildt, vd och medgrundare av Kry, säger att de vid starten 2015 såg att tekniken hade en enorm potential att förändra patienternas tillgång till sjukvård. I dag finns finns Kry – som på den europeiska marknaden heter "Livi" – i länder som Storbritannien, Frankrike, Tyskland och Norge.

”Vår ambition nu är att expandera för att förbättra tillgången till sjukvård för miljontals fler människor inom Europa”, säger Johannes Schildt.

Nya spelregler i Sverige

Kry, som konkurrerar med aktörer som Min Doktor och Doktor.se, har tidigare flaggat för aggressiva expansionsplaner. För stunden pågår dock utredningar som kan ändra nätläkarnas förutsättningar på hemmamarknaden Sverige. Det finns bland annat förslag om nätläkarna ska tvingas att etablera sig och slå upp minst en fysiska vårdcentraler i varenda region i landet där de vill erbjuda sina tjänster.

Kry har redan tidigare flaggat för att bolaget kan komma att upphöra med att vara tillgängliga över hela Sverige "om man tvingar in den digitala vården i regionala begränsningar."

I somras togs även beslut om att sänka nätläkarnas ersättning .

I slutet av förra året satsade en annan kanadensisk pensionsfond, Omers Ventures, 200 miljoner kronor på den svenska nätveterinären Firstvet.

Läs mer