Sök

Därför kommer startups att kapa storbankernas intäkter rejält

SEBSwedbankBank

SEB:s vd Annika Falkengren, Nordeas vd Casper von Koskull och Swedbanks vd Michael Wolf, . Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT/, Lars Pehrson / SvD / TT, Lars Pehrson/SvD/TT

Olle Aronsson

Olle Aronsson

Medgrundare

En ny rapport visar att bara 5 procent av styrelseledamöterna i skandinaviska banker har professionell erfarenhet av IT. Det lämnar fältet vidöppet för expansiva techbolag inom finans.

Att de svenska storbankerna är nästa stora byte att sätta tänderna i för startups har närmast blivit en etablerad sanning - trots att bankerna fortfarande tillhör några av de mest framgångsrika bolagen i landet sett till vinst och lönsamhet.

Orsaken till att så många spår tuffare tider för bankerna är kort och gott att de inte har hängt med i teknikutvecklingen. Men vad beror det egentligen på? En ny rapport, som är gjord av konsultfirman Accenture, ger ett svar på den frågan.

Konsultbolaget har manuellt gått igenom meritlistorna för 1925 styrelseledamöter på de 109 största bankerna i världen, och undersökt hur många av dem som tidigare har haft en it-relaterad chefsposition eller en ansvarsposition på ett techbolag.

Resultatet: Av de skandinaviska styrelseledamöterna hade bara 5 procent sådan erfarenhet. Det kan jämföras med cirka 15 procent i USA och Storbritannien. Av vd:arna hade bara 3 procent erfarenhet av IT.

I klarspråk: Bankchefer har inte särskilt bra koll på teknikutveckling.

”Fintech, it-säkerhet och big data är av högsta prioritet för bankerna, men utan tillräcklig kunskap kan styrelserna inte ta de strategiska beslut som krävs för att fortsätta vara konkurrenskraftiga”, säger Anette Tånneryd, ansvarig för fintech på Accenture i Sverige.

För startups innebär det förstås enorma möjligheter. Svenska techbolag som Klarna och Izettle står redan i startgroparna för att bli nästa generations bank.

I en rapport från 2015 spådde en annan konsultfirma, McKinsey, att techbolag kommer att stjäla två tredjedelar av bankernas vinster.

Accenture levererar en liknande prognos i sin rapport. Konsultföretaget spår att en tredjedel av de nordiska storbankernas intäkter riskerar att gå förlorade redan 2020 på grund av tuffare konkurrens.

Vad ska man då hitta på om man är svensk bankchef? En variant kan vara det som den tidigare finansministern Anders Borg (numera vice ordförande i Kinnevik) föreslog på Breakit och Finanslivs event Fintech Stockholm i november: Bankerna borde börja investera i startups enligt pray and spray-modellen.

Läs mer