Sök

Finska läkarappen Meedoc tågar in i Sverige med stor krigskassa

Min doktorKry

Foto: Pressbild

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Bolaget lanserar nu en pilotversion av tjänsten i Sverige. I ryggen har Meedoc riskkapitalbolaget XL Health, som har stoppat in 40 miljoner kronor i hälsoappen.

I likhet med andra tjänster som till exempel Min Doktor och Kry kan Meedocs användare träffa sin läkare genom ett videomöte. Skillnaden är att Meedoc även inkluderar en chattfunktion, och kanske allra viktigast, en integrerad funktion för läkare att skriva ut recept till läkemedel.

Sverige blir bolagets tredje marknad efter Finland och Irland. Men bolagsledningen sitter i Berlin.

“Vi har fått finansiering från det tyska riskkapitalbolaget XL Health. Så därför sitter vi här nere”, säger Meedocs vd och medgrundare Mikko Kiiskilä.

Bolaget grundades 2012 och lade de första åren fullt fokus på att utveckla produkten. Det är först de senaste två åren som bolaget har satsat på tillväxt.

“I början av förra året kom det nya EU-regler som öppnade för sjukvård över gränserna. Samtidigt ändras reglerna för receptbelagda läkemedel så nu kan läkarna skriva ut receptbelagda medel och patienten hämta ut sina mediciner i ett helt annat land inom EU och EES”, säger Mikko Kiiskilä.

Varför blev det just Sverige?
"Det kändes väldigt naturligt, det hänger delvis ihop med att vår investerare hänger ihop med ett bolag som gör det digitala journalsystemet Compugroup Medical. Det är många svenska läkare som använder det systemet”, säger Mikko Kiiskilä.

Förra året omsatte vårdbolaget blygsamma cirka 1 miljon kronor. Meedoc är dock rustat för att göra förlust ett bra tag till. Sedan sedan starten har bolaget tagit in total 4,7 miljoner euro (43 miljoner kronor med dagens valutakurs) i riskkapital.

Enligt ledningen har nu tillväxten tagit fart, och bolaget har ökat antalet anställda till 15.

Mikko Kiiskilä vill fortsätta satsa på att växa snarare än att börja tjäna pengar.

“Det är viktigt att ha tålamod när man jobbar med sjukvård. Det är bara att se på inkubatorn i San Fransisco vi var med i. Vårdbolagen de tar in sitter där i sex månader. De flesta inkubatorer och acceleratorer där borta har program som bara är hälften så långa. I vår bransch tar det lite längre tid att utveckla en produkt”, säger han.

Läs mer