Sök

Izettle-toppen: Fler svenska techbolag borde dra till Brasilien

IzettleBetalningarBrasilien

FOTO: Olle Aronsson

Olle Aronsson

Olle Aronsson

Medgrundare

Brasilien utgör en fantastisk exportmöjlighet för svenska startups. Men det gäller att se upp för fallgroparna. Det säger betalbolaget Izettles Brasilien-chef Anders Norinder.

I dagarna är Brasiliens president Dilma Rouseff i Sverige för att träffa statsminister Stefan Löfven och diskutera det ekonomiska utbytet mellan de bägge länderna.

I samma veva är Anders Norinder på besök i Stockholm, bland annat för att träffa just Dilma Rouseff.

När Breakit träffar Izettle-chefen på bolagets huvudkontor är han tydlig med sitt budskap: Fler svenska startups borde etablera sig i Brasilien.

“Människor i Brasilien är väldigt uppkopplade. De har till exempel ett helt digitaliserat valsystem och smartphone-penetrationen är väldigt hög. Dessutom har svenska produkter och svenska företag ett väldigt gott rykte, i ett land som är världens femte folkrikaste”, säger han.

Izettle har funnits i Brasilien sedan 2012. Bolaget startade då ett samriskbolag med storbanken Santander, med målet att bli nummer ett på kortbetalningar bland småföretag.

Småföretag, exempelvis frisörsalonger och mindre butiker, står för 26 procent av Brasiliens BNP. Den sortens företag är Izettles huvudsakliga kundgrupp.

“När vi kom in på marknaden upptäckte vi snabbt att det fanns väldigt mycket att göra vad gäller till exempel krediter till småföretag. I Brasilien är det väldigt vanligt att människor vill köpa produkter på avbetalning. Det ställer till det för småhandlare, som ofta måste betala sina leverantörer efter 30 dagar”, berättar Anders Norinder.

Lösningen blev att Izettle klev in och betalade sina kunder efter två dagar, så att de hann betala sina leverantörer i tid.

“För det tar vi en procentsats på ungefär 2 procent per månad i ränta. Det låter kanske väldigt mycket europeiska mått. Men vi ska komma ihåg att en vanlig brasiliansk ränta är på 15 procent”, säger Izettle-chefen.

Bland annat tack vare den kreditlösningen har bolaget vuxit snabbt i Brasilien de senaste åren.

Anders Norinder vill inte avslöja några exakta omsättningssiffror men betonar att Brasilien är en av Izettles viktigaste marknader. Betalbolaget omsatte under 2014 totalt 190 miljoner kronor.

Izettle-chefen har flera konkreta råd till andra techbolag som vill etablera sig i landet.

“Låt dig inte skrämmas av byråkratin. Det är svårt att göra affärer i Brasilien, eftersom administrationen är trög, men det är lätt att göra affärer med brasilianare, alltså människorna. Vi är på flera sätt ganska lika. Både svenskar och brasilianare är till exempel ganska konflikträdda och utgår från att man kan lita på varandra när man gör affärer”, säger Anders Norinder, som tidigare var chef för Volvo Cars i Latinamerika.

Han ger techbolag rådet att ta kontakt med en brasiliansk expert på importregler och momssatser, före etableringen.

“Försök inte att göra på samma sätt som du har gjort på andra marknader. Det kommer inte att funka. Det är olika momssatser i olika delstater och på det hela taget är systemet oerhört komplext. Som tur är har svenska företag redan så pass omfattande verksamhet i landet, vilket innebär att det finns jurister och andra experter som har specialiserat sig på att hjälpa just svenska bolag”, säger Anders Norinder.

Läs mer