Sök

Musikförläggarnas vd Elisabet Widlund om EU-besked – "Äntligen kan pengarna hamna i rätt fickor"

MusikförläggarnaEU-kommissionenMusikrättigheter

Artister som Zara Larsson får bättre förhandlingsläge nu enligt Elisabet Widlund (t.h). Foto: TT

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Musikbranschen jublar över dagens EU-besked.

EU-parlamentet röstade i dag igenom ett förslag till en ny upphovsrättslag. En del i det nya förslaget är den av många kritiserade artikel 13, av många kallad för ett “innehållsfilter” eller ett “uppladdningsfilter”.

Förslaget syftar till att ge artister och andra innehållsskapare bättre skydd när plattformar sprider upphovsrättsskyddat material – och att rättighetsinnehavarna får ersättning.

Stora techföretag och tunga internetpionjärer har kritiserat förslagen. En rad svenska politiker i EU-parlamentet har också kämpat emot beslutet och skickat ut besvikna tweets efter beslutet.

Breakits krönikör Emanuel Karlsten beskriver beskedet som en chock.

En aktör som däremot jublar efter dagens beslut är musikförlagens branschorganisation Musikförläggarna med vd:n Elisabet Widlund Fornelius i spetsen.

“Äntligen kan pengarna hamna i rätt fickor. Istället för att bara hamna i de amerikanska jättarnas fickor så kan de istället hamna hos innehållsskaparna”, säger hon.

De stora fördelarna med förslaget till en ny upphovsrätt är enligt Widlund Fornelius att det stärker rättighetsinnehavarnas förhandlingsposition mot stora amerikanska företag, där framförallt Youtube brukar nämnas som ett problem.

“Nu har vi hela Europa som backar upp oss och och det kommer att stärka vår position väldigt mycket. Vilket är helt fair för användarna vill ha det här materialet och det är det som genererar pengar och besök till sidorna”, säger hon.

“Ett stort fel i en tjugo år gammal lag, som har varit ett problem väldigt länge håller på att rättas till.”

Kortfattat fungerar det som så att Youtube – eller någon annan plattform – löser en licens med Stim där de åtar sig att betala en ersättning för musiken som spelas upp på plattformen. För att säkerställa att detta fungerar behöver de införa någon form av igenkänningsystem – i debatten kallat innehållsfilter – som läser av innehållet på sajten som upptäcker det material en användare har laddat upp är upphovsrättsskyddat material. I så fall ska rättighetsinnehavarna ersättas ekonomiskt.

“En viktig effekt av lagen är att tjänsterna får ansvar för materialet de sprider. Fram till att den här lagen träder i kraft så har användarna varit ansvariga. För användaren är det här positivt”, säger Elisabet Widlund.

Innan förslaget blir till en lag i Sverige ska den gå igenom både trilogsamtal och ytterligare en vända i EU-parlamentet. Sedan ska Sverige också implementera lagstiftningen, en process som innebär att lagen kan dröja i ungefär 1,5-2 år.

“Jag tror att det kommer att påverka licensrättighetsförhandlingar redan nu i och med att rättighetsinnehavarens position blir starkare.”

Läs mer