Sök

Sjuksköterskan Alexander fick ingen specialistvård – nu vill han skriva remisser åt dig

Remisshjälpen

Genrebild/Alexander Knezevic. Foto: Istockphotos.

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Visste du att du kan skriva din egen remiss?

När sjuksköterskan Alexander Knezevic blev sjuk spenderade han flera år med att besöka vårdcentraler – till ingen nytta. 

”Jag ansågs inte vara den typ av patient som krävde en remiss eller grundligare undersökning”, berättar Alexander Knezevic.

Det var då han fick höra om möjligheten att själv skriva en remiss till vården, en så kallad ”egenremiss”. Vid många sjukhus kan du själv skriva och redogöra för dina problem, varpå ditt vårdbehov bedöms. 

Alexander Knezevics egenremiss godkändes och han fick slutligen komma på en undersökning. 

”Jag fick tre diagnoser, två av dem kunde behandlas men den tredje får jag leva med. Jag hade inte behövt må dåligt och gå runt och ha ont", säger Alexander Knezevics.

Patienter som kommer till vård tidigare innebär även kostnadsbesparingar för landstingen. 

Alexander Knezevics insåg att många inte känner till möjligheten med egenremiss och startade då "Remisshjälpen" ihop med några kollegor. Genom den ideella hemsidan hjälpte de personer att skriva egna remisser. 

”De första två månaderna kom det 200-300 mejl. Jag var tvungen att sätta stopp, vi kunde inte hjälpa alla”, berättar Alexander Knezevics. 

Han bestämde sig för att satsa och omvandlade Remisshjälpen till ett bolag. I april investerade Add Health Media i tjänsten och tog en ägarandel på 9 procent. 

I juni startar ett pilotprojekt med en vårdaktör inom Stockholm läns landsting för att validera tjänsten. Tanken är att du framöver ska kunna skriva egenremiss till alla vårdaktörer som ger möjligheten. 

”Patienter lever med sina besvär dag ut och dag in. Målsättningen är att vi ska kunna hjälpa dem till bästa möjliga vård”, säger Alexander Knezevics. 

Lagen säger att vårdgivarna inte ska göra någon skillnad på remisser som kommer från läkare och privatpersoner. Samtidigt förklarar grundaren att remisserna har större chans att godkännas om de uppfyller samtliga krav. 

Affärsmodellen baserar på att patienten söker vård varpå Remisshjälpen ersätts av patientens landsting. Genom hemsidan fyller du i frågeställningar utformade för undersökningen du vill utföra. Du får sedan chatta med sjukvårdspersonal för att gå igenom eventuella frågor och kompletteringar.

Bolaget bygger även en databas över väntetiderna runt om i landet.

”Vi tar hänsyn till var patienten vill ha vård och var de kortaste väntetiderna finns. Vi kommer inte att hjälpa patienter komma till en vårdgivare som inte följer upp inom 90 dagar”, säger Alexander Knezevic. 

Finns det inte en risk att människor börjar missbruka möjligheten till egenremiss? 

”Det är svårt att säga att det inte finns. Men målet är inte att ta bort primärvårdens funktion som jag anser vara väldigt viktig. Vi vill ge ett alternativ till dem som känner sig pålästa eller har fastnat i vården”, säger Alexander Knezevic. 

Läs mer