Sök

Vi har gått igenom anmälningarna mot Natural Cycles – nu reder vi ut

Natural Cycles

Elina Berglund Scherwitzl och Raoul Scherwitzl + utdrag ur anmälningarna. Foto: Press.

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Efter larm om oönskade graviditeter utreds p-appen Natural Cycles av Läkemedelsverket.
Breakit har gått igenom anmälningarna – och rett ut vad konsekvenserna kan bli.

I slutet av förra veckan stod det klart att p-appen Natural Cycles anmälts till Läkemedelsverket. 

Barnmorskor har slagit larm efter att kvinnor uppgett att de blivit oönskat gravida trots att de använt appen. 

Natural Cycles app hjälper kvinnor att utnyttja de säkra perioderna i menstruationscykeln för att undvika graviditet. Användaren mäter sin temperatur varje morgon för att ta reda på när det är säkert att ha sex. 

Det hajpade techbolaget, som drivs av Elina Berglund Scherwitzl och Raoul Scherwitzl, tog nyligen in 250 miljoner kronor. 

Nu ska Läkemedelsverket gå igenom anmälningarna – och frågan är vad som väntar Natural Cycles härnäst.

Breakit har tagit del av 49 anmälningar som registrerats hos Läkemedelsverket. 

Större delen av anmälningarna kommer från Södersjukhuset och berör kvinnor som blivit oönskat gravida efter att ha använt Natural Cycles app.

Informationen är knapphändig och händelseförloppet återges ofta i stil med; 

”Abortsökande kvinna som har använt appen X som preventivmedel sedan en tid”.

I vissa anmälningar framgår det dock att en kvinna exempelvis använt Natural Cycles i tre månader medan en annan använt appen i två år. Handlingarna visar även att flera nu väljer ett annat preventivmedel. 

I anmälningarna från SÖS har barnmorskorna kryssat i troliga orsaker till graviditeterna. I samtliga fall har ”produktfel” och ”handhavandefel” fyllts i. 

Handhavandefel syftar på att den som använt produkten inte hanterat den enligt givna instruktioner. Produktfel handlar i sin tur om att det kan vara fel på själva produkten och att den inte fungerar som det är sagt att den ska göra. 

Det senare vore naturligtvis ett mycket stort bakslag för den tungt backade appen.

Ytterligare anmälningar har inkommit från kliniker baserade i Stockholm, Västra Götaland och Örebroregionen. 

Läkemededelsverket ska nu gå igenom rapporterna och återkomma med ett beslut. 

Linda Arebo, gruppchef på medicintekniska enheten vid Läkemedelsverket, säger att det är för tidigt att sia om när beslutet kan komma. 

”Vi kommer att skapa oss en bild över hur allvarligt det här är och vilka eventuella åtgärder vi behöver vidta”, säger Linda Arebo. 

Läkemedelsverket kan i värsta fall, om man bedömer situationen som allvarlig, besluta om att förbjuda Natural Cycles. 

Andra åtgärder är exempelvis förlägganden, en typ av varning, där företaget uppmanas att förändra vissa saker. Det skulle kunna handla om marknadsföring eller påståenden som är osanna. 

”Då kan vi begära att de ska dra tillbaka och ändra i marknadsföring eller hur de pratar och skriver om produkten”, förklarar Linda Arebo. 

Den som inte följer Läkemedelsverkets uppmaningar riskerar att drabbas av vite, böter. 

”Vi kommer bland annat att titta på om det är ett produktfel eller eventuellt ett handhavandefel. Nu behöver vi gräva vidare i de här ärendena och ha en dialog med företaget”, säger Linda Arebo. 

Hur lång tid brukar sådana här processer ta?

”Det är väldigt svårt att uttala sig om sådant här, det kan jag inte svara på i dag”. 

Natural Cycles medgrundare Raoul Scherwitzl säger att antalet fall inte är överraskande med tanke på appens popularitet, samt att antalet är under förväntade nivåer. 

”Vi har påbörjat en intern utredning med vår kliniska avdelning för att vidare bekräfta detta”, säger Raoul Scherwitzl till Breakit. 

Natural Cycles grundare Elina Berglund Scherwitzl har tidigare sagt till Breakit att ökningen av oönskade graviditeter är en följd av att fler använder appen. Något som även kommunicerats av delägaren Isabella Löwengrip som dock menade att bolaget kan komma att behöva bli ännu tydligare i sin kommunikation.  

Så fungerar Natural cycles
  • Varje morgon mäter användaren sin kroppstemperatur, med en så kallad basaltermometer som har en högre känslighet än en klassisk febertermometer. Den visar därför två decimaler.
  • Siffrorna knappas in i appen, och efter några månader lär sig appen att känna igen användarens unika menscykel.
  • Natural cycles algoritmer avgör sedan, baserat på temperaturen, om användaren är fertil eller inte. Röd dag betyder fertil, grön dag betyder infertil.
  • Kvinnors kroppstemperatur varierar nämligen under menscykeln och appen kan utifrån individens temperaturmönster avgöra när ägglossning närmar sig, alltså när det är risk för - eller chans - att bli gravid.
  • I början får användaren nästan bara röda dagar men eftersom algoritmerna lär sig individens mönster blir den allt säkrare på var i cykeln du befinner dig. De gröna dagarna blir alltså fler ju längre du använder tjänsten.

Läs mer