Sök

Han flyttade sin startup till Kina - backas upp av stjärninvesterare

MinutPointShenzhen

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

”Fler svenska hårdvarubolag borde ta chansen”, säger entreprenören Nils Mattisson som i september drar igång försäljningen av sin smarta husvakt.

Vi har under våren flera gånger uppmärksammat att hårdvarusegmentet är ett av de hetaste segmenten för startups just nu. Tidigare var det här en nisch förbehållet stora jättar med möjlighet att plöja ned hundratals miljoner i utvecklingskostnader innan produkten var redo för en kommersialisering. 

Idag har kostnaderna på komponenter rasat i pris samtidigt som många bolag  släppt ritningarna på sina produkter fria till alla som vill bygga vidare på dem eller hitta helt nya tillämpningsområden. Utvecklingen inom 3d-skrivare är ytterligare en faktor till att startup-världen nu är på väg in i något som skulle kunna betecknas som en hårdvaruboom.

Nils Mattisson och hans startup Minut, som han grundat tillsammans med Marcus Ljungblad, Fredrik Ahlberg och Martin Lööf, är en del av denna trend. Men de fyra, med bakgrund på bolag som Apple, Ericsson och Axis, har dragit sin hårdvaru-satsning ett steg längre än de flesta andra svenska startups. Redan vid starten förra sommaren flyttade de stora delar av verksamheten till den kinesiska staden Shenzhen på gränsen till Hong-Kong.

”Här har det byggts upp ett helt ekosystem för hårdvarubolag som nu blivit tillgängligt inte bara för jättar som Apple och Ericsson utan också små startups som vi”, säger Nils Mattisson.

När vi får tag i honom är han i Malmö men han har precis kommit tillbaka från någon veckas vistelsen på Shenzhen-kontoret. Det är därifrån som man utvecklat och börjat producera Minuts första produkt - den digitala husvakten Point. Med hjälp av ljud- och sensor-data går kan Point identifiera olika händelser i hemmet. 

”När något händer, till exempel att en brandvarnare tjuter eller ett fönster går sönder, så kopplar Point upp sig mot wifi-nätet och skickar ett meddelande till din mobil”, förklarar Nils Mattisson.

I november förra året körde Minut en kampanj på crowdfunding-sajten Kickstarter som blev väldigt framgångsrik. På 36 timmar fick man över 2000 kunder som tillsammans tecknade orders till ett värde av drygt 2 miljoner kronor (238 000 dollar). För att kunna ta steget från prototyp till färdig produkt gjorde den svenska startupen några månader senare en finansieringsrunda bland en rad namnkunniga ängelinvesterare. Bland annat gick Hampus Jakobsson (grundare TAT), Don Lindsay (tidigare chefsdesigner Apple), Anders Frankel (grundare Apsis) och Tord Wingren (tidigare toppchef på Huawei och Ericsson) in som ägare tillsammans med riskkapitalbolaget SOS Ventures. Totalt fick Minut in ytterligare 2,6 miljoner kronor (300 000 dollar) i samband med denna runda.

”Nu ligger allt fokus på att börja leverera de första enheterna under september. Blir mottagandet som vi hoppas så siktar vi på att trycka gasen i botten lagom till julhandeln”, säger Nils Mattisson.

Innan han startade Minut jobbade han under flera år på Apples forskningsavdelning i Kalifornien. Det var i det arbetet som han fick upp ögonen för möjligheterna i Shenzhen.

”När jag fick idén till Point så var det naturligt för mig att direkt undersöka möjligheterna att utveckla produkten i Shenzhen. Här sker i dag produktionen av hälften av världens alla elektronikprodukter och jag visste att det var både snabbare och billigare att ta fram nya produkter där än i Europa”, säger Nils Mattisson.

Som första svenska bolag lyckades de bli antagna till inkubatorn Hax som helt är fokuserad på startups inom hårdvara och är baserad i Shenzhen och San Francisco. I programmet ingår en investering på motsvarande 220 000 kronor (25 000 dollar) och chans att jobba på plats i Shenzhen.

”Vi flyttade över hela teamet och tog sedan vår ursprungliga idé till en färdig Kickstarter-kampanj. Idag har vi stora delar av verksamheten kvar i Kina och den kommer säkert att växa där”, säger Nils Mattisson.

Han tycker fler svenska entreprenörer borde göra som dem.

”Verkligen, nästa generation svenska hårdvarubolag kommer ha både en fot i Sverige och Kina. Fler svenska hårdvarubolag borde ta chansen”, säger Nils Mattisson.

En bra start kan vara att söka till Hax inkubator-program, tycker Nils Mattisson. Han jämför Hax med kanske världens framgångsrikaste inkubator-program, Y Combinator.

”Hax är för hårdvara vad Y Combinator är för mjukvara skulle jag säga. Jag hjälper ibland Hax med att försöka hitta bra skandinaviska startups och intresserade får gärna höra av sig till mig”, säger Nils Mattisson.

Läs mer